Artikelen  
ek-winnaars

WEDDEN OP HET WK

Ek Winnaars: Overzicht 2000 - 2021

EK winnaars

Weet jij nog wie de recente EK winnaars waren? De winnaar van het EK 2021 staat je wellicht nog bij, maar wie zijn de andere winnaars van een EK? Hieronder tonen we je een overzicht van alle EK winnaars tussen 2000 en 2021. Geregeld zie je dat voorgaande winnaars wederom kanshebbers zijn voor aankomende toernooien. Het is daarom goed om te weten welk landenteam geregeld als winnaar uit de bus komt.

WK Voetbal 2022 Toon meer

Bekijk alle EK winnaars

Hieronder tonen we je alle EK winnaars van 2000 tot 2021:


 • Winnaar EK 2000: Frankrijk
 • Winnaar EK 2004: Griekenland
 • Winnaar EK 2008: Spanje
 • Winnaar EK 2012: Spanje
 • Winnaar EK 2016: Portugal
 • Winnaar EK 2020 (gespeeld in 2021): Italië

Waarom het EK 2021 eigenlijk het EK 2020 is

Het EK 2021, ook wel bekend als Euro 2020, was een aparte editie van het Europees Kampioenschap voetbal. Oorspronkelijk zou dit toernooi plaatsvinden tijdens de zomer van 2020, maar door de coronacrisis (en de lockdowns die hiermee gepaard gingen) werd besloten om het evenement een jaar vooruit te schuiven. Het EK 2020 werd hierdoor in 2021 gespeeld. De hierop volgende evenementen zullen niet een jaar verschoven worden. Het volgende WK vindt dus gewoon in 2022 plaats, terwijl het volgende EK in 2024 plaats zal vinden.


Favorieten van het EK 2021 volgens bookmakers

Voor ieder toernooi maken de bookmakers een lijstje met favorieten. Dit zijn de landenteams die de grootste kans hebben om het toernooi te winnen. Een inzet op één van deze landen heeft dus een grotere kans om de juiste te zijn, maar door de quoteringen levert dit je wel minder op. Wint juist een underdog het toernooi, dan kan dit je meer opleveren bij een juiste bet. De volgende landen werden door de bookmakers als favorieten bestempeld:


 • Frankrijk
 • Engeland
 • België
 • Spanje
 • Duitsland

Daarnaast waren er ook nog enkele landen die gezien werden als gevaarlijke outsiders voor de titel. Veel bookmakers zagen het Nederlands Elftal als potentiële verrassing. Ook EK 2016 winnaar Portugal werd tot de underdogs gerekend, ook al hadden ze het vorige Europees Kampioenschap gewonnen en deed Cristiano Ronaldo nog altijd mee. Daarnaast werd uiteindelijke winnaar Italië tot de underdogs gerekend. Zo zie je maar dat het kan lonen om te wedden op een underdog.


Poulewinnaars van het EK 2021

Vaak worden de poulewinnaars van een EK gezien als logische kanshebbers voor de titel. In het geval van het EK 2021 klopte dit helemaal. In groep A won Italië, de latere winnaar van het toernooi, zijn poule. In groep B won België, volgens de bookmakers één van de favorieten voor de titel.


In groep C was Nederland de winnaar. Oranje was misschien niet één van de favorieten, maar het Nederlands Elftal werd wel gezien als underdog. In groep D won Engeland, de latere finalist van dit toernooi. Groep E was verrassend genoeg een prooi voor Zweden, terwijl Spanje tweede werd. Tot slot was er groep F, waarin Frankrijk de eerste plek opeiste.


Heeft Nederland ooit een EK gewonnen?

Ook het Nederlands Elftal behoort tot de groep EK Voetbal winnaars. In 1988 wist het Nederlands Elftal voor de eerste, en tot dusver enige, keer een Europees Kampioenschap te winnen. Daarnaast heeft Oranje driemaal de finale van een WK gehaald: in 1974, in 1978 en in 2010.

Nederland was in 1988 niet één van de favorieten voor de titel. Dit terwijl het Nederlands Elftal beschikte over een toch niet bepaald misselijk elftal met onder meer Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Hans van Breukelen en Wim Kieft. Deze legendes brachten ons land in extase. Misschien heb je de beslissende wedstrijd tegen de Sovjet-Unie live gezien?


Griekenland: de meest verrassende EK winnaar ooit

Bij sommige edities van het Europees Kampioenschap wint de grote favoriet. Een goed voorbeeld hiervan is EK 2012 winnaar Spanje, het land dat in 2010 nog wereldkampioen werd en ook het EK 2008 had gewonnen. Bij andere edities wint een underdog, zoals de EK winnaar in 2016: Portugal.

 

Het is maar één keer gebeurd dat een team won dat vooraf kansloos werd geacht voor de titel. De overwinning van Griekenland op het EK 2004 is nog altijd de grootste verrassing als het gaat om EK winnaars. Had je hier toentertijd op ingezet, dan zou je enorm veel winst hebben gemaakt. Zo was er in Engeland een voetbalfan die 300.000 pond heeft gewonnen door te wedden op Griekenland.


EK winnaars voorspellen bij JACKS.NL

Wedden op voetbal is ontzettend leuk. Komt een voorspelling uit, dan is dat een leuk extraatje. Tijdens grote toernooien vinden mensen het extra leuk om hierop in te zetten. Vaak gaat dit gepaard met EK poules, waarbij groepen vrienden of collega’s voorspellingen doen. Ook bij JACKS.NL kun je wedden op grote voetbaltoernooien zoals Europese Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen. Kijk gerust eens rond op onze site om te ontdekken op welke toernooien, competities en vriendschappelijke duels je kunt wedden.

Verwante artikelen Toon meer