Artikelen  
voorbeschouwing-canada-wk

WEDDEN OP HET WK

Voorbeschouwing Canada

Voorbeschouwing Canada WK Voetbal 2022: Selectie, opstelling & programma - Jacks.nl

Canada is niet bepaald een land dat bekend staat als een voetballand. Dat ze op het WK 2022 in Qatar meedoen, is een klein mirakel. Het is voor dit Noord-Amerikaanse land pas de tweede keer dat ze te zien zijn op het hoogste voetbaltoneel. De vorige keer was het WK 1986. Wel weet het land dat ze er tijdens het WK 2026 sowieso bij zijn, want dan zijn ze samen met de Verenigde Staten en Mexico het gastland. Maar wat kunnen we verwachten van Canada tijdens dit WK? Voor veel Nederlandse voetbalfans zal deze ploeg compleet onbekend zijn. Dat kan natuurlijk betekenen dat ze er helemaal niets van kunnen, maar het kan ook betekenen dat ze voor een stunt kunnen zorgen.

Want wie weet is dit team wel een stuk beter dan wij denken. Voor de liefhebbers van het wedden op sporten is dit interessant, want een slim geplaatste bet op Canada kan je dan zomaar ineens een leuk extraatje opleveren. Zulke kansen moet je niet laten liggen. Beproef je geluk en wed op alle wedstrijden van Canada bij Jack’s. Als je meer wilt weten over deze ploeg, lees je deze voorbeschouwing. Het hele team komt aan bod: de selectie, de opstelling en de beste spelers. Ook laten we je zien wat Canada recent en in het verleden gepresteerd heeft. Tot slot doen we onze voorspelling: hoe ver kan Canada komen op het WK 2022?

WK Voetbal 2022 Toon meer

Selectie Canada WK 2022

Twee maanden voordat het WK begint, speelde Canada op 23 en 27 september 2022 zijn laatste oefenwedstrijden ter voorbereiding op dit toernooi. De tegenstanders op die dagen waren respectievelijk gastland Qatar en Uruguay. Normaal gesproken zou je een aantal weken voorbereiding hebben voordat een WK begint, maar dat is bij dit toernooi anders. Het WK in Qatar vindt in de winter plaats, terwijl de competities in veel landen volop gaande zijn. Voor het WK is er nu maar een weekje voorbereiding. Ook Canada zal zich aan deze situatie aan moeten passen. De volgende selectie nam deel aan deze twee wedstrijden:

 • Keepers: Maxime Crepeau, Dayne St. Claire, Milan Borjan
 • Verdedigers: Alistair Johnston, Sam Adekugbe, Kamal Miller, Steven Vitoria, Derek Cornelius, Alphonso Davies, Richie Laryea, Scott Kennedy, Joel Waterman
 • Middenvelders: Samuel Piette, Stephen Eustaquio, Ismaël Koné, Mark-Anthony Kaye
 • Aanvallers: Lucas Cavallini, Junior Hoilett, Tajon Buchanon, Iké Ugbo, Charles-Andreas Brym, Cyle Larin, Jonathan David, Liam Millar, Theo Corbeanu, Luca Koleosho

De aanvoerder van deze ploeg is normaal gesproken Atiba Hutchinson. De oud-PSV’er kon er niet bij zijn vanwege een blessure, maar de verwachting is wel dat hij tot de selectie voor het WK 2022 in Qatar zal behoren. Ook verwachten we dat Jonathan Osorio (Toronto FC) nog aan de selectie zal worden toegevoegd. Binnen de huidige selectie zijn er twee spelers die nog niet hun debuut hebben gemaakt: Joel Waterman van CF Montreal en Luca Koleosho van Espanyol. Er is een goede mix tussen spelers die in het buitenland spelen en spelers die in de eigen Canadese competitie uitkomen. Met deze laatste competitie zal de gemiddelde Nederlandse voetbalfan niet zo bekend zijn.


UPDATE 12 NOVEMBER: Dit is de definitieve WK-selectie van de Canadezen: 


 • Keepers: James Pantemis (CF Montreal), Milan Borjan (Rode Ster Belgrado), Dayne St. Clair (Minnesota United)
 • Verdedigers: Samuel Adekugbe (Hatayspor), Joel Waterman (CF Montreal), Alistair Johnston (CF Montreal), Richie Laryea (Toronto FC), Kamal Miller (CF Montreal), Steven Vitória (Chaves), Derek Cornelius (Panetolikos)
 • Middenvelders: Liam Fraser (Deinze), Ismael Koné (CF Montreal), Mark-Anthony Kaye (Toronto FC), David Wotherspoon (St. Johnstone FC), Jonathan Osorio (Toronto FC), Atiba Hutchinson (Besiktas), Stephen Eustáquio (FC Porto), Samuel Piette (CF Montreal)
 • Aanvallers: Liam Millar (FC Basel), Lucas Cavallini (Vancouver Whitecaps), Iké Ugbo (Troyes), Tajon Buchanan (Club Brugge), Jonathan David (LOSC Lille), Cyle Larin (Club Brugge), Alphonso Davies (Bayern München), Junior Hoilett (Reading)

Opstelling Canada WK 2022

Wisselende resultaten werden behaald tijdens de laatste twee oefenwedstrijden voor het WK 2022. Tegen gastland Qatar werd er met 2 – 0 gewonnen, terwijl met 2 – 0 verloren werd van het Uruguay van Luis Suarez. Tijdens deze laatste wedstrijd zag de opstelling van het Canadese elftal er als volgt uit:

 • Keeper: Borjan
 • Verdediging: Laryea, Johnston, Vitoria, Miller, Adekugbe
 • Middenveld: Piette, Davies, Eustaquio
 • Aanval: Larin, David

Canada speelt in een 1-5-3-2 formatie, met Alphonso Davies van Bayern München als aanvallende middenvelder en spil van het elftal. Ook al is dit een oefenwedstrijd, het is wel de laatste wedstrijd ter voorbereiding op het grote toernooi. Daarom speelde Canada in zijn sterks mogelijke opstelling. We verwachten niet veel mutaties in de opstelling. Er werd gewonnen van Qatar maar verloren van Uruguay. Dat geeft je een indicatie van hoe dit team ervoor staat: beter dan de slechtere teams op het WK, maar niet opgewassen tegen de subtoppers.


Topscorer Canada WK & ones to watch

Binnen de huidige selectie is Cyle Larin de topscorer aller tijden van het team. In 54 interlands heeft hij 25 keer het doel weten te vinden. Voor de liefhebbers van de Belgische competitie zal Larin een bekende naam zijn, aangezien hij bij Club Brugge speelt. Met één goal in acht duels maakt hij tot dusver nog niet bepaald indruk, maar wat niet is kan nog komen. Daarnaast valt de nummer twee op de topscorerslijst aller tijden op: Jonathan David van Lille. Op 22-jarige leeftijd staat hij al tweede op de lijst, met 22 goals in 34 interlands. Dit jonge talent kan een grote voetballer worden. Er bestaat weinig twijfel over dat hij op den duur topscorer aller tijden van dit land gaat worden.

Toch kunnen we deze beide spelers nog niet als dé topspeler van Canada bestempelen, alhoewel Jonathan David dit wel op den duur kan worden. De huidige spil van het elftal is Alphonso Davies van Bayern München. Bij de Duitse club speelt hij vaak als linksback of winger, maar in de opstelling van Canada is hij aanvallende middenvelder. Hij is de spelverdeler. Aan de hand van zijn kunsten lukte het Canada om voor het eerst in lange tijd zich weer eens te kwalificeren voor een groot toernooi.

 

Recente prestaties

Gelet op het feit dat Canada zich voor het eerst sinds het WK 1986 heeft weten te kwalificeren voor het wereldkampioenschap, durven we wel te stellen dat er sprake is van een talentvolle lichting. In 2021 wist het land voor het eerst sinds lange tijd de halve finale van de CONCACAF Gold Cup te halen. Tijdens de CONCACAF Nations League werd er met 2 – 0 gewonnen van de Verenigde Staten, wat de eerste overwinning sinds 1985 was op hun aartsrivaal. Er is potentie om op het WK 2022 te verrassen.

 

Canada op voorgaande WK's

Het is de tweede keer dat Canada deelneemt aan een Wereldkampioenschap Voetbal. De eerste keer was het WK 1986 in Mexico. Die deelname was geen succes. Alhoewel het land knap lang standhield tegen Frankrijk, werd er uiteindelijk met 1 – 0 verloren. Vervolgens werd er twee keer met 2 – 0 verloren van Hongarije en de Sovjet-Unie. Canada eindigde roemloos laatste in de poule. Nu is het de vraag of ze deze prestatie op het WK 2022 in Qatar kunnen verbeteren. 

 

Programma Canada WK 2022

Canada is voor het WK 2022 in Qatar ingedeeld in Groep F. Hun tegenstanders binnen deze poule zijn België, Kroatië en Marokko. Met deze loting heeft Canada het niet getroffen. Tijdens hun eerste wedstrijd op 23 november om 20:00 uur Nederlandse tijd nemen ze het meteen op tegen de op papier lastigste tegenstander: België. Op 27 november om 17:00 volgt de tweede wedstrijd tegen Kroatië. Op 1 december om 16:00 wordt de laatste wedstrijd uit de poulefase gespeeld. De tegenstander van die dag is Marokko. 

 

Voorspelling Canada WK 2022

Wij hebben geen hoge verwachtingen van Canada voor het WK 2022. Ze zijn in een lastige poule ingedeeld. Zelfs derde worden is lastig binnen deze poule. België is een wereldtopper, Kroatië is de nummer twee van het vorige WK en Marokko beschikt over een talentvolle lichting. Tegelijkertijd is de selectie van het Canadese elftal beter dan ooit. Toch achten wij de kans op een verrassing klein. Canada heeft een aantal geweldige spelers, maar het elftal bevat nog altijd te veel spelers die op een laag niveau voetballen. Dat is jammer.

Canada wordt door bookmakers gezien als één van de minste elftallen op het WK. Dat biedt tegelijkertijd mogelijkheden, want een verrassing kan je hierdoor een leuk extraatje opleveren. Dat maakt het leuk om te wedden op alle wedstrijden van Canada op het WK 2022. Bij ons kun je diverse gave weddenschappen aangaan, waarbij we je aantrekkelijke odds bieden. Daarom is Jack’s jouw nummer één bookmaker tijdens het WK 2022 in Qatar.


Verwante artikelen Toon meer