Artikelen  
voorbeschouwing-ecuador-wk

WEDDEN OP HET WK

Voorbeschouwing Ecuador

Voorbeschouwing Ecuador WK Voetbal 2022: Selectie, opstelling & programma - Jacks.nl

Ecuador is één van de tegenstanders van het Nederlands Elftal op het WK 2022 in Qatar. Deze ploeg is samen met Nederland, Senegal en Qatar ingedeeld in Groep A. Dat maakt het extra interessant om deze ploeg eens onder de loep te nemen. Want laten we eerlijk zijn: de gemiddelde Nederlandse voetbalfan zal niet super bekend zijn met dit elftal. Toch heeft Ecuador de reputatie een lastige tegenstander te zijn. Bovendien is het ze gelukt om vierde te worden tijdens de Zuid-Amerikaanse kwalificaties voor het WK 2022. Landen als Peru, Chili, Columbia en Paraguay hebben ze onder zich gelaten. Dat is zeker geen slechte prestatie!

 

Al met al wordt duidelijk dat Ecuador niet een land is dat onderschat mag worden. Maar hoe goed gaan ze het doen tijdens het WK 2022 in Qatar? Gelet op de samenstelling van de poule waarin ze beland zijn, is er potentie om tweede te worden en door te gaan naar de achtste finale. Maar of ze dit waar gaan maken? Dat zal moeten blijken. In deze voorbeschouwing laten we je zien hoe Ecuador ervoor staat. We gaan in op de selectie, de opstelling en de beste spelers van dit team. Ook vertellen we je meer over hun recente prestaties en hoe hun programma op het WK 2022 eruit ziet. Vervolgens doen we onze voorspelling: hoe ver kan Ecuador komen?

WK Voetbal 2022 Toon meer

Selectie Ecuador WK 2022

Op 23 en 27 september 2022 speelde Ecuador zijn laatste vriendschappelijke wedstrijden ter voorbereiding op het WK. De tegenstanders waren respectievelijk Saudi-Arabië en Japan. Veel vuurwerk leverden deze duels bepaald niet op, want beide duels eindigde in 0 – 0. Dat is ook wel typisch voor Ecuador, wat bekend staat om zijn verdedigende instelling en waartegen het lastig scoren is. De selectie voor deze duels zag er als volgt uit:


 • Keepers: Alexander Dominguez, Hernan Galindez, Moises Ramirez, Gonzalo Valle
 • Verdedigers: Pervis Estupinan, Angelo Preciado, Piero Hincapie, Xavier Arreaga, Byron Castillo, Diego Palacios, Fernando Leon, Jackson Porozo, William Pacho
 • Middenvelders: Angel Mena, Carlos Gruezo, Jhegson Mendez, Gonzalo Plata, Moises Caicedo, Romario Ibarra, Alan Franco, Jose Cifuentes, Jeremy Sarmiento, Nilson Angulo, Patrickson Delgado, Anthony Valencia
 • Aanvallers: Enner Valencia, Michael Estrada, Djorkaeff Reasco

 


Aanvaller Enner Valencia, spelend in de Turkse competitie bij Fenerbahçe, is de aanvoerder van dit elftal. De selectie is een mix van spelers die in het buitenland actief zijn, waaronder diverse clubs in Europa, en spelers die in de Ecuadoraanse competitie voetballen. Met die laatste competitie zal de gemiddelde Nederlandse voetbalfan niet bepaald bekend zijn. Aangezien deze selectie meer dan 26 spelers bevat, zullen er nog een aantal spelers af moeten vallen. Daarnaast zijn er nog spelers die kans maken om mee te gaan naar het WK 2022, maar er nu niet bij zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn Robert Arboleda (São Paulo), Diego Almeida (FC Barcelona) en Ayrton Preciado (Santos Laguna).


UPDATE 15 NOVEMBER: Dit is de definitieve WK-selectie van Ecuador: 


 • Keepers: Moises Ramirez (Independiente del Valle), Alexander Dominguez (LDU Quito), Hernan Galindez (Aucas)
 • Verdedigers: Piero Hincapie (Bayer Leverkusen), Robert Arboleda (Sao Paulo FC), Pervis Estupinan (Brighton & Hove Albion), Angelo Preciado (Racing Genk), Jackson Porozo (Troyes), Xavier Arreaga (Seattle Sounders), Diego Palacios (Los Angeles FC), Felix Torres (Santos Laguna), William Pacho (Royal Antwerp FC)
 • Middenvelders: Carlos Gruezo (FC Augsburg), Jose Cifuente (Los Angeles FC), Alan Franco (Talleres), Moises Caicedo (Brighton & Hove Albion), Angel Mena (Club Leon), Jeremy Sarmiento (Brighton), Jhegson Méndez (Los Angeles FC), Ayrton Preciado (Santos Laguna), Gonzalo Plata (Real Valladolid), Romario Ibarra (Santos Laguna)
 • Aanvallers: Djorkaeff Reasco (Newell’s Old Boys), Kevin Rodriguez (Imbabura), Michael Estrada (Cruz Azul), Enner Valencia (Fenerbahçe)

Opstelling Ecuador WK 2022

De laatste wedstrijd die Ecuador voor het WK speelde was het duel tegen Japan dat in 0 – 0 eindigde. De opstelling zag er tijdens deze wedstrijd als volgt uit:

 • Keeper: Galindez
 • Verdedigers: Castillo, Porozo, Hincapie, Estupinan
 • Middenveld: Mena, Mendez, Cifuentes, Caicedo, Ibarra
 • Aanval: Estrada


Ecuador speelt in een 1-4-5-1 formatie. Ze spelen zeer verdedigend. Naast de vier verdedigers zijn er ook twee verdedigende middenvelders (in dit geval Mendez en Caicedo). Het geeft goed weer wat de intentie is van Ecuador als de tegenstander beter is: tegenhouden. In het verleden heeft de ploeg hier prima mee resultaten mee behaald tegen grote ploegen, dus een slechte tactiek is het niet. Wel levert het vaak saaie en doelpuntloze wedstrijden op, zoals ook het geval was tegen Saudi-Arabië en Japan. Want zelf scoren doet dit team niet vaak. Vaak winnen ze hun wedstrijden maar met één doelpunt verschil. Alsnog was het genoeg om zich te kwalificeren voor het WK 2022.


Topscorer Ecuador WK & ones to watch

De topscorer aller tijden van Ecuador speelt nog altijd voor zijn land. Enner Valencia heeft in 70 interlands 35 doelpunten weten te maken. Gemiddeld scoort hij dus eens per twee wedstrijden. Daarom was het verrassend dat hij tijdens de oefenwedstrijd tegen Japan niet in de basis stond. De verwachting is dat hij alsnog in de aanval zal staan als het WK eenmaal begint. Op Valencia na zijn er weinig scorende spelers binnen deze selectie te vinden. De nummer twee op de topscorerslijst binnen deze selectie is middenvelder Angel Mena, met zeven doelpunten in 45 interlands. Mocht Enner Valencia wegvallen door een schorsing of een blessure, dan scheelt dit een hoop doelpunten voor Ecuador.

 

Binnen de selectie zijn er weinig spelers waar de gemiddelde Nederlandse voetbalfan bekend mee zal zijn. Verdediger Pervis Estupinan speelt in de Premier League bij Brighton Hove & Albion, net als middenvelder en landgenoot Moises Caicedo. Verdediger Piero Hincapie speelt voor Bayer Leverkusen in de Bundesliga. Ook Carlos Gruezo is in deze competitie actief, maar dan voor FC Augsburg. Gonzalo Plata speelt in de Primera Division voor Valladolid. Opvallende naam in de selectie is Patrickson Delgado. Hij speelt voor Jong Ajax en moet nog zijn debuut maken in de hoofdmacht. Toch maakt hij kans om mee te gaan naar het WK 2022 in Qatar.

 

Recente prestaties

De meest knappe recente prestatie van Ecuador is het feit dat dit land zich heeft weten te kwalificeren voor het WK 2022. De tegenstand is flink als je als land in Zuid-Amerika jezelf moet kwalificeren voor een eindronde. In de kwalificaties moet je het opnemen tegen landen zoals Brazilië, Argentinië, Uruguay, Peru, Columbia, Chili en Paraguay. Brazilië en Argentinië behoren tot de beste landen ter wereld, terwijl ook de andere genoemde landenteams prima voetbal op de mat kunnen leggen. Dit maakt het extra bijzonder dat Ecuador kwalificatie heeft afgedwongen. Het land eindigde als vierde en plaatste zich hierdoor rechtstreeks voor het WK 2022.

 

Ecuador op voorgaande WK’s

Ecuador heeft drie keer eerder deelgenomen aan het WK eindtoernooi. De eerste keer was het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan. In een poule met Mexico, Italië en Kroatië eindigde het Zuid-Amerikaanse land als laatste. Tijdens het WK 2006 ging het een stuk beter en werd de achtste finale bereikt. Ecuador eindigde als tweede in de poule, achter Duitsland en boven Polen en Costa Rica. In de achtste finale werd met 1 – 0 verloren van Engeland. Tijdens het WK 2010 was de groepsfase wederom het hoogst haalbare. In een poule met Frankrijk, Zwitserland en Honduras eindigde het land als derde.

 

Programma Ecuador WK 2022

Zoals we je hierboven al vertelden, is Ecuador tijdens het WK 2022 ingedeeld in Groep A met Nederland, Qatar en Senegal. Ecuador mag op 20 november om 17:00 uur Nederlandse tijd het WK openen in een wedstrijd tegen gastland Qatar. De tweede wedstrijd vindt op 25 november om 17:00 uur plaats. De tegenstander van die dag is het Nederlands Elftal, op papier de lastigste ploeg uit deze poule. Het laatste duel tijdens de poulefase wordt op 29 november om 16:00 uur gespeeld. Dan neemt Ecuador het op tegen Senegal. Dit duel kan beslissend zijn in de strijd om de tweede plek.

 

Voorspelling Ecuador WK 2022

Als echte chauvinisten voorspellen wij dat Nederland eerste gaat worden in Groep A. Interessant gaat zijn wie de strijd om plek twee gaat winnen. Gastland Qatar stelt niet veel voor, dus wij voorspellen dat het tussen Senegal en Ecuador zal gaan. Ecuador kan uitstekend verdedigen, maar scoren is lastig voor deze ploeg. Daarom denken wij dat Senegal alsnog tweede gaat worden, ook omdat zij wereldster Sadio Mané in de ploeg hebben. Bij Ecuador ontbreekt een dergelijke superster. Dat kan ze gaan opbreken.

 

Mocht Ecuador wel doorgaan naar de volgende ronde, dan wacht waarschijnlijk een confrontatie met Engeland. Meer dan de achtste finale zal er sowieso niet inzitten voor deze ploeg. Omdat de verwachtingen laag zijn, kan een inzet op een overwinning van Ecuador je een hoop opleveren. Dat maakt wedden op de wedstrijden van Ecuador zo interessant. Bij Jack’s kun je op alles omtrent dit nationale team wedden. Bovendien ontdek je bij ons altijd leuke bets met aantrekkelijke odds. Wie weet levert het wedden op het WK 2022 in Qatar je een leuk extraatje op. Daarom is Jack’s jouw nummer één online bookmaker tijdens dit toernooi.

 

Verwante artikelen Toon meer