Artikelen  
voorbeschouwing-portugal-wk

WK 2022 VOORBESCHOUWING

Voorbeschouwing Portugal

Voorbeschouwing Portugal WK Voetbal 2022: Selectie, opstelling & programma

Portugal wordt door veel bookmakers gezien als één van de kanshebbers voor de titel tijdens het WK 2022 in Qatar. Ze behoren niet tot de top van de lijst zoals Brazilië of Frankrijk, maar alsnog zijn er genoeg bookmakers die rekening met dit land houden. Vreemd is dat niet. Portugal heeft vrij recent nog een groot toernooi gewonnen (EK 2016) en bovendien beschikt dit elftal over een aantal uitstekende voetballers. Cristiano Ronaldo is hier het beste voorbeeld van.


Om in te kunnen schatten in welke mate Portugal een kanshebber is, gaan we dit nationale team in meer detail bekijken. Eerst bekijken we de selectie, de opstelling en de beste spelers van Portugal. Hierna bekijken we hun recente prestaties. Wijzen deze prestaties er op dat Portugal een kanshebber is? Ook tonen we je het programma van Portugal tijdens het WK 2022. Hierna doen we onze voorspelling: is Portugal een kanshebber voor de titel of niet? Zou jij een inzet durven plaatsen op Portugal als wereldkampioen?

WK Voetbal 2022 Toon meer

Selectie Portugal WK 2022

Op 24 en 27 september speelde Portugal een tweetal wedstrijden voor de Nations League 2022/2023. Het land moest aan de bak, aangezien Portugal nog volop meedeed in de strijd om plek één. Op 24 september was er een duel tegen Tsjechië, waarna op 27 september in de wedstrijd tegen Spanje besloten werd wie van de twee door zou gaan naar de Final Four oftewel de halve finales van de Nations League. Spanje versloeg Portugal met 1 – 0, waarna Portugal als tweede eindigde in de poule. Dat deed dit land met de volgende selectie:


  • Keepers: Rui Patricio, José Sá, Diogo Costa
  • Verdedigers: Diogo Dalot, Tiago Djaló, Rúben Dias, Nuno Mendes, Danilo Pereira, Mário Rui, João Cancelo
  • Middenvelders: João Palhinha, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Matheus Nunes, William Carvalho, Vitinha, João Mário, Rúben Neves
  • Aanvallers: Cristiano Ronaldo, Ricardo Horta, Rafael Leão, Diogo Jota, João Félix, Pedro Neto, Goncálo Ramos

Cristiano Ronaldo is de aanvoerder van deze selectie. Aangezien de aanvaller alles speelt bij Portugal, is er geen officiële tweede aanvoerder aangewezen. Het toont eens te meer aan hoe belangrijk Ronaldo nog altijd is voor dit elftal. Spelers die nu niet bij de selectie zaten, maar nog wel kans maken om opgeroepen te worden voor het WK 2022 zijn onder meer Pepe, Raphaël Guerreiro, Rafa Silva, André Silva en Renato Sanches.


UPDATE 11 NOVEMBER: Dit is de definitieve WK-selectie van Portugal:


  • Keepers: Diogo Costa (FC Porto), Jose Sa (Wolverhampton Wanderers), Rui Patricio (AS Roma)
  • Verdedigers: Diogo Dalot (Manchester United), Joao Cancelo (Manchester City), Danilo Pereira (Paris Saint-Germain), Pepe (FC Porto), Ruben Dias (Manchester City), Antonio Silva (Benfica), Nuno Mendes (Paris Saint-Germain), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund)
  • Middenvelders: Joao Palhinha (Fulham FC), Ruben Neves (Wolverhampton Wanderers), Bernardo Silva (Manchester City), Bruno Fernandes (Manchester United), Joao Mario (Benfica), Matheus Nunes (Wolverhampton Wanderers), Vitinha (Paris Saint-Germain), William Carvalho (Real Betis), Otavio (FC Porto)
  • Aanvallers: Cristiano Ronaldo (Manchester United), Joao Felix (Atlético Madrid), Rafael Leao (AC Milan), Ricardo Horta (SC Braga), Goncalo Ramos (FC Benfica), Andre Silva (RB Leipzig)

Opstelling Portugal WK 2022

Tijdens de meest recente wedstrijd van het Portugese elftal, op 27 september tegen Spanje voor de Nations League, zag de opstelling van dit land er als volgt uit:


• Keeper: Diogo Costa
• Verdediging: João Cancelo, Rúben Dias, Danilo Pereira, Nuno Mendes
• Middenveld: Rúben Neves, William Carvalho, Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Diogo Jota
• Aanval: Cristiano Ronaldo


Portugal speelt in een 1-4-5-1 of een 1-4-1-4 opstelling, afhankelijk van hoe je de formatie bekijkt. Gelet op het belang van het duel van Spanje, al was het maar omdat de twee landen buurlanden zijn, speelde Portugal in zijn sterkste opstelling. Dit is de opstelling die je kunt verwachten tijdens het WK 2022 in Qatar.


Topscorers Portugal WK & ones to watch

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat Cristiano Ronaldo de topscorer aller tijden is van Portugal. Welk record heeft deze fenomenale voetballer niet verbroken tijdens zijn illustere loopbaan? In totaal heeft Ronaldo 117 gescoord in 191 duels. Wij zouden niet verbaasd zijn als hij tijdens het wereldkampioenschap nog een aantal goals aan dit indrukwekkende aantal weet toe te voegen.


Ronaldo is wereldwijd de meest scorende international aller tijden. Er is geen enkele andere speler die zo vaak voor zijn land heeft weten te scoren. Het maakt de prestatie van Ronaldo des te indrukwekkender. Op gepaste afstand volgt de nummer twee op de topscorerslijst van Portugal: Pauleta met 47 doelpunten. Dat zijn er dus 70 minder dan Ronaldo. De nummer twee binnen de huidige selectie van Portugal is Diogo Jota. Hij staat op 10 doelpunten in 29 interlands. Dat is een verschil van 107 doelpunten! Het toont eens te meer aan hoe belangrijk Ronaldo is voor zijn land.


Ook op 37-jarige leeftijd is Ronaldo nog altijd de belangrijkste speler van Portugal. Maar laten we niet vergeten dat er nog meer fantastische voetballers binnen deze selectie te vinden zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van grote namen zoals middenvelder Bruno Fernandes van Manchester United, middenvelder Bernardo Silva van Manchester City, verdediger Rúben Dias van Manchester City, wonderkind João Félix van Atletico Madrid, aanvaller Diogo Jota van Liverpool en verdediger Danilo Pereira van Paris St. Germain.


Recente prestaties

Het laatste grote toernooi dat Portugal gewonnen heeft was de Nations League 2018/2019. Portugal was de eerste winnaar van dit nieuwe toernooi. Dit toernooi werd opgericht om ervoor te zorgen dat landenteams minder zinloze oefenwedstrijden speelden. Bij dit toernooi gaat het ergens om. In de finale van de eerste editie van de Nations League nam Portugal het op tegen het Nederlands Elftal. Oranje wist eerste te worden in een poule met Frankrijk en Duitsland, wat van zichzelf al een knappe prestatie was. Ook werd er van Engeland gewonnen in de halve finale. Portugal bleek een brug te ver: er werd met 1 – 0 verloren dankzij een doelpunt van Gonçalo Guedes.


Portugal op EK's & WK's

Het eerste WK waar Portugal aan deelnam was het WK 1966. Dit was ten tijde van Eusébio, de grootste Portugese voetballer aller tijden voordat Cristiano Ronaldo begon met voetballen. Gelijk werd het land derde. Sinds het WK 2002 is Portugal er altijd bij geweest. De beste prestatie sinds die tijd is de vierde plek op het WK in 2006. In de achtste finale versloeg Portugal Nederland met 1 – 0, in een partij met 16 gele kaarten en 4 rode kaarten.


De beste prestatie aller tijden vond plaats op het EK 2016. Na al een keer de finale van een EK behaald te hebben in 2004 (in eigen land werd met 1 – 0 verloren van Griekenland), was het in 2016 wel raak. In een vrij saaie finale werd Frankrijk met 1 – 0 verslagen. Deze finale staat vooral om andere zaken bekend. Zo waren er veel motten aanwezig in het stadion en viel Cristiano Ronaldo al snel uit met een blessure.


Programma Portugal WK 2022

Portugal is tijdens het WK 2022 in Qatar ingedeeld in Groep H samen met Uruguay, Zuid-Korea en Ghana. Tegen dit laatste land speelt Portugal zijn eerste wedstrijd. Deze wedstrijd wordt op 24 november gespeeld om 17:00 uur Nederlandse tijd. De volgende wedstrijd vindt op 28 november om 20:00 uur plaats. Hierbij neemt het Portugese elftal het op tegen de zwaarste tegenstander uit de poule: Uruguay. Cristiano Ronaldo vs. Luis Suarez, dat is iets waar iedere voetbalfan naar uitkijkt. De laatste wedstrijd binnen deze poule speelt Portugal op 2 december om 16:00 uur tegen Zuid-Korea. Dit duel zou zomaar beslissend kunnen zijn voor wie er doorgaat naar de achtste finales.


Voorspelling Portugal WK 2022

Portugal is ingedeeld in een poule met prima tegenstanders. Tegelijkertijd zijn dit nu niet bepaald tegenstanders waarvan wij verwachten dat ze het Portugal al te moeilijk gaan maken. Uruguay is de lastigste tegenstander, maar ook van hen moet dit elftal kunnen winnen. Daarom verwachten wij dat Portugal eerste zal gaan worden in Groep H.


De winnaar van Groep H neemt het vervolgens op tegen de nummer twee uit Groep G tijdens de achtste finale. Dit zou Brazilië kunnen zijn, maar we achten de kans groter dat dit Servië of Zwitserland gaat worden. Dit is een neembare horde voor Portugal. Op zijn minst de kwartfinale halen moet daarom te doen zijn voor dit land. Hoe ver ze daarna nog kunnen komen, zal moeten blijken. Hoe ver gaat Portugal komen volgens jou? Zijn ze een kanshebber of juist totaal niet? Bij Jack’s kun je wedden op alles omtrent Portugal, waarbij je diverse leuke weddenschappen rondom hun wedstrijden kunt aangaan. Daarom zijn wij jouw nummer één online bookmaker.


Verwante artikelen Toon meer