Artikelen  
voorbeschouwing-spanje-wk

WK 2022 VOORBESCHOUWING

Voorbeschouwing Spanje

Voorbeschouwing Spanje WK Voetbal 2022: Selectie, opstelling & programma

Spanje wordt door veel bookmakers gezien als één van de favorieten voor het winnen van het WK 2022 in Qatar. Ook wij beschouwen Spanje als één van de grootste kanshebbers. Zij hebben in het verleden bewezen grote toernooien te kunnen winnen, zoals het Nederlands Elftal op pijnlijke wijze ondervond tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika. Spanje beschikt over een selectie vol fantastische spelers, een hoop jonge talentvolle spelers en een coach (Luis Enrique) die bij FC Barcelona al alles gewonnen heeft wat er te winnen viel. Voegt hij ook nog de wereldbeker toe aan zijn palmares?

In deze voorbeschouwing bekijken we alles omtrent Spanje. Zo nemen we hun selectie, opstelling en beste spelers onder de loep. Ook vertellen we je meer over hun recente prestaties en of deze prestaties erop wijzen dat Spanje een kanshebber is in Qatar. Vervolgens bekijken we het programma van Spanje op het WK 2022. Hoe gunstig is hun loting? Gebaseerd op deze feiten, doen we een voorspelling. Is Spanje inderdaad één van de kanshebbers, of vliegen ze er eerder uit dan de bookmakers verwachten? Waar zou jij op inzetten?

WK Voetbal 2022 Toon meer

Selectie Spanje WK 2022

Spanje speelde op 24 en 27 september 2022 nog twee duels in de strijd om de Nations League 2022/2023. Tijdens deze wedstrijden stond de eerste plek in Groep A2 op het spel. Zou Spanje beide wedstrijden winnen, dan zou het land doorgaan naar de Final Four, oftewel de halve finales van dit toernooi. Op 24 september speelde Spanje tegen Zwitserland, een andere WK ganger. Verrassend genoeg verloren de Spanjaarden met 1 – 2. Doordat de beslissende wedstrijd tegen Portugal wel met 1 – 0 gewonnen werd, ging Spanje alsnog door. De selectie van Spanje voor deze twee wedstrijden zag er als volgt uit:


  • Keepers: Robert Sánchez, David Raya, Unai Simón
  • Verdedigers: Pau Torres, Hugo Guillamón, José Gayà, Diego Lorente, Jordi Alba, Dani Carvajal, César Azpilicueta, Eric Garcia
  • Middenvelders: Sergio Busquets, Marcos Llorente, Koke, Gavi, Rodri, Carlos Soler, Pedri
  • Aanvallers: Nico Williams, Borja Iglesias, Álvaro Morata, Marco Asensio, Ferran Torres, Yeremy Pino, Pablo Sarabia

De captain van dit team is Sergio Busquets van FC Barcelona. De tweede aanvoerder is Jordi Alba (ook Barcelona), terwijl Koke (Atlético Madrid) de derde aanvoerder van dit team is. Opvallende namen die nu ontbreken maar nog wel volop kans maken om in de selectie voor het WK 2022 opgenomen te worden zijn: David De Gea (Manchester United), Marcos Alonso (FC Barcelona), Aymeric Laporte (Manchester City), Dani Olmo (RB Leipzig), Thiago (Liverpool), Ansu Fati (FC Barcelona) en Rodrigo (Leeds United).


Opstelling Spanje WK 2022

Dit was de opstelling van Spanje tegen Portugal in het duel om de Nations League op 27 september:


• Keeper: Simón
• Verdediging: Carvajal, Guillamón, Torres, Gayà
• Middenveld: Soler, Rodri, Koke
• Aanval: Torres, Morata, Sarabia


Niet alleen is dit de laatste wedstrijd voor het WK voor Spanje, maar er stond ook nog wat op het spel. Spanje moest winnen om eerste te worden in Groep A2 en door te gaan naar de Final Four. Toch vinden wij dit niet de sterkste opstelling. Hoewel er niets mis is met dit middenveld, zouden wij altijd Sergio Busquets opstellen. Waarschijnlijk zal dit ook tijdens het WK gaan gebeuren, aangezien hij de aanvoerder van dit team is. Verder zou het goed kunnen dat, op deze wissel na, de opstelling er nagenoeg hetzelfde uit zal zien tijdens de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap.


Topscorers Spanje WK & ones to watch

De huidige topscorer binnen de selectie van Spanje is Álvaro Morata. Eigenlijk is dat opvallend. Morata is een goede voetballer, maar echt een topscorer is hij nou ook weer niet. In zijn meest recente seizoenen bij Juventus scoorde hij respectievelijk 11 en 9 doelpunten in de competitie. Dat zijn nou niet bepaald de cijfers van een topscorer. Toch haalt spelen in het Spaanse tenue het beste in hem naar boven. Hij lijkt altijd net wat beter te spelen voor zijn land. Morata staat inmiddels op plek zes in de lijst topscorers aller tijden van Spanje. Op één staat nog altijd David Villa. De oud-spits van onder meer FC Barcelona scoorde in 98 interlands 59 doelpunten.

Morata is de topscorer, maar de grote man is hij niet binnen dit team. Wat ons betreft is er niet echt iemand die er bovenuit springt. Spanje is meer een collectief dan een team vol individuen. Natuurlijk is Sergio Busquets nog altijd een fantastische middenvelder, maar hij springt er niet bovenuit zoals een Messi of Ronaldo dat doen bij hun landenteams. Ook spelers zoals Pau Torres, Jordi Alba, Koke, Marcos Llorente, Carlos Soler en Ferran Torres vinden we top, maar iconisch zijn ze nog niet. Daar kan dit WK natuurlijk wel voor zorgen. Wij zijn benieuwd hoe talenten zoals Gavi en Pedri het gaan doen tijdens dit wereldkampioenschap. Zij moeten het middenveld van de toekomst gaan vormen voor Spanje.


Recente prestaties

Spanje kunnen we beschouwen als een team in wederopbouw. Het is alweer een aantal jaar geleden dat hun grootste successen behaald werden. Van die generatie is afscheid genomen. Nu zijn er nieuwe spelers die op moeten staan. De toekomst ziet er rooskleurig uit, maar of Spanje nu al goed genoeg is om wereldkampioen te worden zal moeten blijken. Tijdens het EK 2021 wist Spanje nog de halve finale te halen. Uiteindelijk werd dit team derde. De potentie is er dus. In het verleden heeft Spanje twee keer het EK weten te winnen. Met een gouden generatie aan spelers won het land zowel het EK 2008 als het EK 2012.


Prestaties Spanje op voorgaande WK’s

Het WK 2022 in Qatar is verre van het eerste WK waar Spanje aan deelneemt. Spanje deed al in 1934 voor de eerste keer mee aan dit toernooi. Sinds 1978 zijn de Spanjaarden er altijd bij geweest, alhoewel het flink uiteenloopt hoe succesvol ze waren. Zo zijn er jaren geweest (1962, 1966, 1978, 1998, 2014) waarin het land niet verder kwam dan de poulefase. Maar er zijn ook grote successen geweest. Het grootste succes werd behaald tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika. Toen werd Spanje wereldkampioen ten koste van het Nederlands Elftal. In de verlenging scoorde Andrés Iniesta het enige doelpunt. Deze wedstrijd bevatte diverse onvergetelijke dramatische momenten, waaronder de karatetrap van Nigel de Jong en de teen van keeper Iker Casillas bij een grote kans van Arjen Robben.


Programma Spanje WK 2022

Spanje is tijdens het WK 2022 ingedeeld in Groep E samen met Duitsland, Japan en Costa Rica. Dit land speelt zijn eerste duel op 23 november om 17:00 uur Nederlandse tijd. De tegenstander van die dag is Costa Rica. Op 27 november om 20:00 uur speelt Spanje het lastigste duel uit deze poule. Op die dag is het de taak van de Spanjaarden om de grote concurrent Duitsland te verslaan. De laatste wedstrijd van de poulefase speelt Spanje op 1 december om 20:00 uur. Dan is Japan de tegenstander. Deze wedstrijd kan beslissend zijn: gaat Spanje überhaupt door en worden ze eerste of tweede in de poule?


Voorspelling Spanje WK 2022

Spanje heeft tot dusver nog niet de vorm geëtaleerd die je verwacht van een mogelijke titelkandidaat. Tegelijkertijd verwachten wij wel dat dit land eerste gaat worden in de poule. Duitsland is de laatste maanden niet bepaald in vorm, terwijl Japan en Costa Rica landen zijn waar Spanje zonder al te veel problemen van moet kunnen winnen. De winnaar van Groep E neemt het in de achtste finale op tegen de nummer twee van Groep F. Mogelijke tegenstanders zijn België, Kroatië of Marokko. Wij verwachten Kroatië, een land waar Spanje van moet kunnen winnen. Op zijn minst de kwartfinale halen behoort daarom tot de mogelijkheden.


Spanje kan dus zomaar ver komen. Wat ons betreft horen ze niet tot de absolute topfavorieten, want daar is hun voetbal te wisselvallig voor tot dusver. Maar dat Spanje beschikt over een goede selectie vol fantastische spelers, dat staat buiten kijf. Zou jij erop durven te wedden dat Spanje wereldkampioen wordt? Bij Jack’s kun je diverse leuke weddenschappen aangaan rondom de wedstrijden van dit team. Bovendien ontdek je nergens anders betere odds. Daarom wed je op het WK 2022 bij Jack’s.


Verwante artikelen Toon meer