Artikelen  

WK 2022

Voorbeschouwing Zuid-Korea

Voorbeschouwing Zuid-Korea WK Voetbal 2022: Selectie, opstelling & programma

Zuid-Korea zal niet snel tot de favorieten voor het WK behoren. Toch zijn er een hoop Nederlandse voetbalfans die affiniteit hebben met dit elftal. Dit komt door het WK 2002, toen de Nederlandse coach Guus Hiddink iedereen verraste en met Zuid-Korea de halve finale wist te halen. Of ze op deze manier weer iedereen kunnen verrassen tijdens het WK 2022 in Qatar, zal moeten blijken. Wij rekenen er niet op, en vele bookmakers met ons. Maar dat maakt het juist interessant om te wedden op een verrassing van Zuid-Korea. Zet je hier op in en je krijgt gelijk, dan kan dit je een leuk extraatje opleveren. Dat spreekt je wel aan, toch?

Bij Jack’s kun je wedden op alle wedstrijden van Zuid-Korea. Een goede voorbereiding is het halve werk. Na het lezen van deze voorbeschouwing kun je beter een inschatting maken van wat je kunt verwachten van dit nationale team. Ten eerste bekijken we de selectie, de opstelling en de beste spelers van dit elftal. Vervolgens nemen we hun recente prestaties onder de loep. Na het bekijken van het programma op het WK 2022 doen we onze voorspelling. Gaat Zuid-Korea verrassen of komen ze niet verder dan de groepsfase?

WK Voetbal 2022 Toon meer

Selectie Zuid-Korea WK 2022

Normaal gesproken heeft een landenteam voor het WK een aantal weken voorbereidingen. Hierin worden oefenwedstrijden gespeeld en teams krijgen de tijd om hun tactieken te smeden. Bij het WK 2022 is het anders. Dit WK wordt in de winter gespeeld, terwijl de competities van veel landen gaande zijn. Tot een week voor het WK worden er nog wedstrijden in deze competities gespeeld. De voorbereiding op het WK bestaat in feite nagenoeg niet. Hierdoor speelden veel landen hun laatste wedstrijden voor het WK al in september. Zo ook Zuid-Korea. Zij speelden op 23 en 27 september 2022 tegen respectievelijk Costa Rica en Kameroen. Dit deden ze met de volgende selectie:


  • Keepers: Kim Seung-gyu, Song Bum-keun, Kim Dong-jun
  • Verdedigers: Kim Tae-hwan, Kim Jin-su, Kim Min-jae, Hong Chul, Cho Yu-min, Kim Young-gwon, Kwon Kyung-won, Kim Moon-hwan, Yoon Jong-Gyu
  • Middenvelders: Jung Woo-young, Hwang In-beom, Son Heung-min, Paik Seung-ho, Lee Jae-sung, Hwang Hee-chan, Son Jun-ho, Na Sang-ho, Yang Hyun-jun, Kwon Chang-hoon, Jeong Woo-yeong, Lee Kang-in
  • Aanvallers: Cho Young-wook, Hwang Ui-jo

Costa Rica en Kameroen gaan beide naar het WK, dus voor Zuid-Korea waren dit interessante krachtmetingen om te zien waar ze staan. Tegen Costa Rica, kwartfinalist van het WK 2014, speelde de ploeg met 2 – 2 gelijk. Vervolgens werd er met 1 – 0 gewonnen van Kameroen. Prima resultaten, kortom. Wat opvalt aan de selectie is dat er veel spelers bij zijn die in de Zuid-Koreaanse competitie spelen. Dat is een competitie waar veel Nederlandse voetbalfans niet al te bekend mee zullen zijn. Met wie ze wel bekend zullen zijn, is de aanvoerder van dit team: Son Heung-min, actief in Engeland bij Tottenham Hotspur.


UPDATE 12 NOVEMBER: Dit is de definitieve WK-selectie van Zuid-Korea:


  • Keepers: Kim Seung-gyu (Al Shabab), Jo Hyeon-woo (Ulsan Hyundai), Song Bum-keun (Jeonbuk Hyundai Motors)
  • Verdedigers: Kim Min-jae (Napoli), Kim Young-gwon (Ulsan Hyundai), Kwon Kyung-won (Gamba Osaka), Cho Yu-min (Daejeon HanaCitizen), Kim Moon-hwan (Jeonbuk Hyundai Motors) ,Yoon Jong-gyu (FC Seoul), Kim Tae-hwan (Ulsan Hyundai), Kim Jin-su (Jeonbuk Hyundai Motors) ,Hong Chul (Daegu FC)
  • Middenvelders: Jung Woo-young (Al Sadd), Son Jun-ho (Shandong Taishan), Paik Seung-ho (Jeonbuk Hyundai Motors), Hwang In-beom (Olympiacos), Lee Jae-sung (1.FSV Mainz), Kwon Chang-hoon (Gimcheon Sangmu), Jeong Woo-yeong (SC Freiburg), Lee Kang-in (Mallorca), Son Heung-min (Tottenham Hotspur), Hwang Hee-chan (Wolverhamton Wanderers), Na Sang-ho (FC Seoul), Song Min-kyu (Jeonbuk Hyundai Motors)
  • Aanvallers: Hwang Ui-jo (Olympiacos), Cho Gue-sung (Jeonbuk Hyundai Motors)

Opstelling Zuid-Korea WK 2022

De laatste wedstrijd die Zuid-Korea voor het WK 2022 in Qatar speelde was de met 1 – 0 gewonnen wedstrijd tegen Kameroen. De opstelling van Zuid-Korea zag er toen als volgt uit:


• Keeper: Kim Seung-gyu
• Verdediging: Kim Moon-hwan, Kim Min-jae, Kwon Kyung-won, Kim Jin-su
• Middenveld: Lee Jae-sung, Son Joon-ho, Jeong Woo-yeong, Hwang In-beom, Hwang Hee-chan
• Aanval: Son Heung-min


Zuid-Korea speelt in een 1-4-5-1 opstelling. Jeong Woo-yeong speelt hierbij als aanvallende middenvelder, terwijl de tactiek gericht is op het zoveel mogelijk in stelling brengen van aanvaller en topspeler Son Heung-min. Gelet op het feit dat er gelijk werd gespeeld tegen Costa Rica en er gewonnen werd van Kameroen, doet deze formatie het goed tegen tegenstanders van een vergelijkbaar niveau met dit land. Dat biedt mogelijkheden voor het WK. Tegelijkertijd is het afwachten geblazen hoe goed Zuid-Korea overeind blijft tegen een land van een hoger niveau.


Topscorer Zuid-Korea WK & ones to watch

De man om wie het draait bij Zuid-Korea is Son Heung-min. Deze topspeler speelt op het hoogste niveau in de Premier League bij Tottenham Hotspur. Hier is hij uitgegroeid tot één van de beste aanvallers van dit moment. Samen met Harry Kane vormt hij een dodelijke tandem die met hun doelpunten geregeld beslissend zijn geweest voor dit team. Inmiddels staat Son vierde op de topscorerlijst aller tijden van dit land. In 104 interlands heeft hij 35 keer weten te scoren. Gemiddeld scoort hij ongeveer één keer per drie wedstrijden. Hij moet nog wel wat doelpunten maken wil hij de nummer één topscorer van Zuid-Korea inhalen: Cha Bum-kun, met 58 goals in 136 interlands (waarmee hij ook recordinternational is).


Binnen de selectie van Zuid-Korea voor het WK 2022 zijn er verder weinig spelers waar de gemiddelde Nederlandse voetbalfan bekend mee zal zijn. Dit komt doordat een groot gedeelte van de spelers actief is in de Zuid-Koreaanse competitie. Dat is niet bepaald een voetbalcompetitie die in ons land op de voet gevolgd wordt door veel fans. Toch zijn er nog wel een aantal spelers die je wellicht kent. Een goed voorbeeld hiervan is Kim Min-jae, de boomlange verdediger van Napoli. Mede dankzij zijn verdedigende kwaliteiten had Ajax recent geen kans tegen deze Italiaanse club. Daarnaast ken je misschien Lee Kang-In. Deze aanvallende middenvelder van Mallorca staat bekend als een groot talent.


Recente prestaties

In Azië worden meerdere cups georganiseerd. Zo nemen de teams van dit continent het op een hoog niveau tegen elkaar op en wordt er minder tijd verspild aan oefenwedstrijden. Eén van deze cups is de AFC Asian Cup. In 2015 werd Zuid-Korea tweede, in 2019 behaalden ze de kwartfinale. Beter deden ze het tijdens het EAFF Championship. Dit is een speciale cup waarbij Oost-Aziatische landen het tegen elkaar opnemen. Tijdens negen edities heeft Zuid-Korea deze cup vijf keer weten te winnen. Tijdens de laatste editie in 2022 werd de ploeg tweede.


Zuid-Korea op voorgaande WK’s

Sinds het WK 1986 is Zuid-Korea er altijd bij op het WK. Van 1986 tot 1998 was de groepsfase altijd het eindstadium. Zo werd er op het WK 1998 op memorabele wijze met 5 – 0 verloren van het Nederlands Elftal. Maar het WK 2002 werd een WK om nooit te vergeten voor Zuid-Korea.


Onder de bezielende leiding van Guus Hiddink kwam Zuid-Korea verder dan ooit op het WK dat in eigen land gespeeld werd (het WK werd samen met Japan georganiseerd). Door mooie overwinningen op Polen en Portugal werd Zuid-Korea eerste in de poule. Hierna werden Italië en Spanje verslagen, waarna finalist Duitsland de grote sta-in-de-weg werd richting de finale. De troostfinale tegen Turkije ging verloren, waarna Zuid-Korea vierde eindigde op het WK in eigen land.


Programma Zuid-Korea WK 2022

Zuid-Korea heeft het niet getroffen met de loting. Het Aziatische land is in Groep H ingedeeld samen met Portugal, Uruguay en Ghana. Drie tegenstanders die het Zuid-Korea lastig kunnen maken. Zuid-Korea speelt zijn eerste wedstrijd op 24 november om 14:00 uur Nederlandse tijd. De tegenstander van die dag is Uruguay. De tweede wedstrijd wordt op 28 november om 14:00 uur gespeeld tegen Ghana. Hierna volgt de laatste wedstrijd in de poulefase op 2 december om 16:00 uur. Die dag moet er afgerekend worden met Portugal, op papier de lastigste tegenstander binnen deze poule.


Voorspelling Zuid-Korea WK 2022

Voor Zuid-Korea gaat het heel lastig worden om de poulefase te overleven. Op papier zijn zowel Portugal als Uruguay sterker, terwijl Ghana het hen ook lastig kan maken. Portugal lijkt de gedoodverfde nummer één, terwijl gehoopt moet worden dat Uruguay een slecht toernooi beleefd. Maar wij achten de kans klein dat Zuid-Korea doorgaat naar de volgende ronde. Mochten ze wel doorgaan, dan zijn Brazilië, Zwitserland en Servië de mogelijke tegenstanders.

Mocht Zuid-Korea alsnog de poulefase overleven, dan verwachten wij niet dat ze verder zullen komen dan de achtste finale. Tegelijkertijd is een verrassing altijd mogelijk. Dat heeft dit land wel bewezen tijdens het WK 2002. Ook tijdens het WK 2010 werd de poulefase overleefd. De achtste finale was toen het eindstation. We weten dus dat dit land het kan. Als je wilt wedden op alles omtrent Zuid-Korea, ben je bij Jack’s aan het juiste adres. Wij bieden je de leukste bets met de aangenaamste odds. Ontdek het zelf en maak van ons jouw bookmaker dit WK.

Verwante artikelen Toon meer