WEDDEN OP HET WKWK WINNAARS: alles over de WK KampioenenWEDDEN OP HET WK

WK WINNAARS: ALLES OVER de WK KAMPIOENENWK Winnaars: alles over de WK kampioenen Voetbal - JACKS.NL

Dat het WK een rijke geschiedenis heeft wist je natuurlijk al. Maar weet je ook wanneer het eerste WK werd gehouden en welk land de allereerste WK-beker in de lucht mocht steken? En weet je welk land de meeste WK titels op hun naam wist te schrijven? Heeft Nederland ooit het WK gewonnen? Je leest het allemaal en nog veel meer in dit artikel over WK voetbal winnaars, zodat ook jij je tijdens WK 2022 een echte WK kampioen expert mag noemen!


Geschiedenis van WK voetbal

Het eerste officiële WK werd in 1930 gewonnen door gastland Uruguay, dat zijn honderdjarige bestaan graag wilde opluisteren met een mondiaal voetbaltoernooi. Aanvankelijk was er weinig interesse, maar uiteindelijk besloten landen als België, Frankrijk en Roemenië toch om samen op de boot te stappen voor de lange tocht naar de andere kant van de wereld. In de finale won Uruguay met 4-2 van buurland Argentinië, mede dankzij een goal van de eenarmige Héctor Castro. De aanvaller raakte in zijn jeugd tijdens een incident met een motorzaag zijn rechterarm kwijt, maar dat stond een heldenrol in de allereerste WK-finale dus niet in de weg.

Het land met de meeste WK titels voetbal

Met vijf WK-winsten mag Brazilië zich de absolute all-time recordkampioen noemen. De Zuid-Amerikanen worden echter op de hielen gezeten door Duitsland en Italië, die allebei vier WK-bekers in hun prijzenkast hebben staan. Grote voetballanden als Argentinië en Frankrijk staan tot dusverre op ‘slechts’ twee WK-titels en gaan aankomende winter in Qatar dus op jacht naar hun derde WK-titel.

 

Dat Brazilië het meest succesvolle land uit de WK-geschiedenis is zal voor de meeste lezers geen verrassing zijn. Met spelers als Garrincha, Pelé, Romário, Ronaldo en tegenwoordig natuurlijk ook Neymar maakten ‘De Goddelijke Kanaries’ door de jaren heen regelmatig furore op diverse WK’s. Toch gedraagden de sambavoetballers zich niet altijd even voorbeeldig. Nadat de Brazilianen tijdens het WK van 1954 in Zwitserland werden uitgeschakeld door Hongarije liep het na afloop volledig uit de hand. De Braziliaanse spelers vielen de Hongaren aan, met diverse gewonden als gevolg. Deze wedstrijd ging de geschiedenisboeken in als ‘The Battle of Bern’.


Terugblik: winnaars WK voetbal afgelopen jaren

Op zoek naar een WK winnaars lijst? Dan ben je hier op de juiste plek. Laten we samen even terugblikken, want de recente WK’s leverden natuurlijk volop spektakel op.
 
Jaar Winnaar WK
WK 2006 Italië
WK 2010 Spanje
WK 2014 Duitsland
WK 2018 Frankrijk

WK 2006 winnaar: Italië

De oudere jongeren onder ons kunnen zich bijvoorbeeld vast nog wel de kopstoot herinneren die Zinedine Zidane uitdeelde aan Marco Materazzi tijdens de WK-finale van 2006 tussen Italië en Frankrijk. De Italianen wonnen deze finale uiteindelijk na strafschoppen, nadat de Franse invaller David Trezeguet zijn zenuwen niet in bedwang wist te houden en zijn penalty op de lat uiteen zag spatten.

WK 2010 winnaar: Spanje

Ook het WK van 2010 in Zuid-Afrika was memorabel, zij het om de verkeerde reden. Nederland wist onder leiding van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk de WK-finale te bereiken, maar moest in de verlenging toch het hoofd buigen voor Spanje na een goal van middenvelder Andrés Iniesta. Met name Arjen Robben zal ongetwijfeld nog regelmatig nachtmerries hebben van de grote teen van Iker Casillas. De Oranje-aanvaller kon tijdens de reguliere speeltijd alleen op het vijandelijke doel af, maar hij wist de Spaanse doelman niet te passeren.

WK 2014 winnaar: Duitsland

Ook het WK van 2014 in Brazilië was in diverse opzichten onvergetelijk. Allereerst vanwege de gouden pik van Louis van Gaal, die het Nederlands elftal met een relatief jonge en onervaren selectie naar de derde plaats wist te loodsen. Het was echter ook het WK van Duitsland, dat in de halve finale tegen gastland Brazilië met een 7-1 (!) overwinning een volgepakt Estádio Mineirão liet huilen. Onze oosterburen wisten uiteindelijk in de finale ook te winnen van het Argentinië van Lionel Messi, na een hoogstandje in de verlening van invaller Mario Götze.

Winnaar WK 2018: Frankrijk

Wie is de huidige wereldkampioen voetbal? Het laatste WK voetbal, het WK van 2018 in Rusland, was een stuk minder memorabel voor ons. Oranje wist zich niet te kwalificeren voor de eindronde, waardoor de meeste Nederlandse voetballiefhebbers toch met een ander gevoel voor de buis zaten. Veel Nederlanders kozen daarom partij voor België, maar Kevin De Bruyne en consorten gingen in de halve finales onderuit tegen Frankrijk. De Fransen zouden vervolgens later in de WK-finale met 4-2 afrekenen met Kroatië en mocht zich winnaar WK 2018 noemen. Zij zijn dan ook regerend wereldkampioen voetbal.

Heeft Nederland ooit het WK gewonnen?

De WK-geschiedenis van Nederland is voornamelijk een verhaal van niet. Behalve de hierboven benoemde verloren WK-finale van 2010 moesten we ook op de WK’s van 1974 en 1978 genoegen nemen met zilver, terwijl we op het WK van 2014 op de derde plaats eindigden. Dat is op zich niet slecht voor een klein land als Nederland, maar uiteindelijk schrijft alleen de winnaar echt voetbalgeschiedenis. Laten we hopen dat we dankzij WK 2022 eindelijk op de WK winnaars lijst komen!

Lees hier meer over het WK