Artikelen  

MATCH PREVIEW

Kwartfinales 10/12: beladen Kanaalderby, Marokko treft volgende buurman

De Derby van het Kanaal, laten we de botsing tussen Engeland en Frankrijk zo maar even noemen. Het is bijna een eeuw geleden - 10 mei 1923, Engeland won met 1-4 - dat de voetbalgrootmachten voor het eerst de degens kruisten. Maar dat was vriendschappelijk, vanavond staat er een halve finale op het spel. De woest aantrekkelijke opwarmer is er om 16.00 uur met andere burenruzie Marokko-Portugal.

16.00 uur Marokko-Portugal (Al Thumama Stadium)

De hoge odds van 6.10 voor Marokko als winnaar van deze kraker hebben deels te maken met de ongebruikelijk hoge doelpuntenproductie van opponent Portugal. Kenners en fans verwachtten bij de ploeg van Fernando Santos voorheen een soort catenaccio met een kleine overwinning als vaste prik. Waar de Italianen afscheid willen nemen van dit spelletje, zweert de Seleção das Quinas er nog steeds bij. Maar uitgerekend de onneembare vesting die Zwitserland heette en waarop veel underdog-supporters hoopten, werd door Portugal gereduceerd tot kaartenhuis. Niet Cristiano Ronaldo, maar Gonçalo Ramos werd opgesteld en had een groot aandeel in de oorwassing (6-1). Weet hij weer te scoren en wint Portugal? Dan pak je 5.00x je inzet met Jack's Special. 

Onverzettelijke Hakimi en Amrabat

Wanneer een op papier kleiner land het opneemt tegen een voetbalreus, genieten degenen die op de zoveelste WK-stunt hopen stiekem van de onverzettelijkheid van de Marokkanen. Tijdens de Afrika Cup is dit een aanvallende ploeg met attractief spel, maar tegen overbuurman Spanje werd uit een ander vaatje getapt. Spanje strandde andermaal in de achtste finales tegen het onvervalste catenaccio onder leiding van Sofyan Amrabat en Achraf Hakimi. De penaltyreeks werd met een (au!) Panenka afgesloten door diezelfde Hakimi. Keeper Yassine Bounou (Sevilla), die overigens de hele wedstrijd opviel door zijn goede spel, pakte twee pingels. Zijn naam staat nu wellicht hoog op lijstjes van doelman zoekende topclubs.

Wie durft aan te vallen?

De vraag is: wie kiest er voor de aanval nu Marokko die andere bewoners van het Iberisch Schiereiland tegenkomt? Vooralsnog rekenen de bookmakers van Jack's op meer succes voor Portugal, met odds van 3.70. De kans op gelijkspel wordt eveneens hoog geacht, waarbij je 1.70x je inzet terugwint. We hebben tijdens dit WK gezien dat verdedigen belangrijk is, en dat geduld voor een counter beloond wordt. Maar met rasaanvallers die dit spelletje niet gewend zijn, weet je nooit wanneer ze het op hun heupen krijgen. Hakim Ziyech is gewend om met geniale passes te strooien, maar tegen Spanje kwam hij daar nauwelijks aan toe en zagen we hem vooral meeverdedigen. Anderzijds hebben de Portugezen met enige bewondering naar de prestatie van Marokko gekeken. Speculeren op de tactiek waarmee beide ploegen voor de dag komen, is moeilijk. Dat het een boeiende clash wordt, daar durven we wel op te wedden.

20.00 uur Engeland-Frankrijk (Al Bayt Stadium)

Naast een overzeese burenruzie, veelomvattende cultuurclash en tactisch schaakspel tussen twee totaal verschillende spelopvattingen is Engeland-Frankrijk, daar komt het cliché, een wedstrijd op zich. Een prestigeslag zoals Nederland-België, Italië-Spanje of Argentinië-Brazilië. Beatles versus Stones, zeg maar. De odds zeggen dat de Fransen de meeste kans maken (2.50) en de The Three Lions zich stuk gaan lopen. Tenzij de Engelsen niet de fouten maken waarop Olivier Giroud en Antoine Griezmann wachten, en de Bastille weten te slechten: dan win je 3.05x je inzet. Een remise is goed voor odds van 3.30. Interessante Jack's Specials voor deze wedstrijd: Kylian Mbappé scoort minstens 2 doelpunten (8.00), Frankrijk wint met meer dan 2.5 doelpunten en beide teams scoren (6.00), Jude Bellingham scoort of geeft een assist (4.50). 

Nieuw Brits elan

Engeland was begin deze eeuw uit de gratie als favoriet tijdens toernooien. Er werd zelfs een tijdlang lacherig gedaan over het gegeven dat de sterkste competitie zo'n zwalkend nationaal team voortbracht. De meeste Premier League-sterren waren afkomstig uit andere landen, net als de miljoenen die er in de clubs gepompt worden. Dat laatste is alleen maar toegenomen, het eerste is veranderd. Sterker nog, Engeland was finalist van het EK 2021 en ook tijdens dit toernooi een ongeslagen machine, goed voor veel doelpunten: in Qatar gemiddeld drie per wedstrijd.

Franse verdediging is de beste aanval

Zet dat tegenover de dodelijk effectieve Fransen: hun succesformule luidt 'De verdediging is de beste aanval' - en dat met zulke sierlijke spelers in de voorste linie. Maar de Fransen zetten tegen sterke tegenstanders in op oerdegelijk resultaatvoetbal met venijnige counters. Daar kun je je aan ergeren of juist van genieten. Ook Polen bleek machteloos tegen de stoïcijnse overmacht en vergiste zich in de ijzersterke verdedigers. Mannen als Raphaël Varane, Jules Koundé en Theo Hernández zijn blokken beton met voetballend vermogen, een ramp om iets tegen te creëren.

Prijsvraag alert!

Voordat we gaan voorbeschouwen, een tip: beantwoord tijdens elke WK-speeldag acht vragen om kans te maken op geldprijzen tot € 25.000! Wat weet jij van dit toernooi? Met deze prijsvraag zet je je voetbalkennis wellicht om in een leuk zakcentje.

ODDS QATAR VS ECUADOR Toon meer
Verwante artikelen Toon meer