Artikelen  

MATCH PREVIEW

Halve finale 13/12: Argentinië - Kroatië

Oranje ligt uit het toernooi en daar houden we een katerig gevoel aan over. De meest gestelde vraag is waarom het goede spel van de laatste twintig minuten geen vervolg kreeg in de verlenging. Dat biedt ook voor de Kroaten stof tot nadenken: aanvallen tegen de Argentijnen loont, tegenhouden brengt de meeste risico's met zich mee. Maar gaat er een Kroatische Wout Weghorst opstaan? De wonden eenmaal gelikt, maken we ons op voor het schaakspel tussen Messi en Modrić.  

20.00 uur Argentinië-Kroatië (Lusail Iconic Stadium)

De bookmakers hebben Argentinië tot favoriet bestempeld. Wint Kroatië, dan verdien je 5.30x je inzet terug tegen 1.85x wanneer Argentinië doorstoomt. Een gelijkspel is goed voor 3.35x je inzet. Kijk ook naar de andere (live) weddenschappen van Jack's. De ervaring leert dat een gelijkspel geen gekke keuze is, want reeds viermaal eindigde een knock-outwedstrijd in een remise. Hierop inzetten kan ook met een dubbele weddenschap. Over winstkansen gesproken, je hebt nog een paar speeldagen om mee te doen aan de dagelijkse WK-prijsvraag van Jack's! Test je voetbalkennis: wat heb je de afgelopen maand allemaal opgestoken? Doe mee en wie weet win je een geldprijs, deze lopen op tot wel € 25.000!

Dubieuze hoofdrol Lahoz

Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz had kennelijk een nieuw setje gele kaarten voor zijn verjaardag gekregen. Zeventien spelers en stafleden gingen op de bon, zelfs tijdens de penaltyreeks. Gonzalo Montiel en Marcos Acuña zijn hierdoor geschorst. Significant: diezelfde Acuña stortte een halve seconde nadat Denzel Dumfries zijn teen toucheerde met Latijns-Amerikaans gevoel voor drama ter aarde, net in het strafschopgebied. Lahoz wees zonder tussenkomst van de VAR naar de stip. Helemaal chic was het ook niet om continu in het Spaans te communiceren, ook tegen Virgil van Dijk. Een aanfluiting, vonden veel Nederlandse spelers. Dat ook de Argentijnen zich achteraf beklaagden over Lahoz, is helemaal bijzonder.

Kroatië moet zijn stoïcijnse zelf blijven

Luka Modrić. We schreven onlangs al waarom hij zo geliefd is onder Nederlandse voetbalfans. De populariteit van Messi nam op vrijdagavond daarentegen in rap tempo af, getuige de commentaren op de vele voetbalfora: velen gaven aan Messi-moe te zijn. Ook analist Rafaël van der Vaart begreep de buitenproportionele verering niet. Nederlandse media focusten ongeveer tot aan de aftrap op het Argentijnse fenomeen, maar behalve één beslissend steekpassje en het benutten van een makkelijk gegeven penalty hebben we de kleine spelmaker uit Rosario niet zien shinen. Dat deed Modrić wel, 120 minuten lang tegen Brazilië. Dat geeft hoop voor fans van de Cruijff van de Balkan. Als de Kroaten hun stoïcijnse zelf blijven, frustreert dat de Argentijnen meer dan wanneer de Vatreni zich laten provoceren zoals Oranje (wederom) deed.

De lange bal als lapmiddel

Nederlanders hopen veelal op de underdog in dit verhaal, de ploeg die gedisciplineerd Brazilië en België bedwong en tevens mooie combinaties op de mat weet te leggen. Daar hebben we van oudsher meer mee dan het verhitte mentale steekspel dat Zuid-Amerikaanse ploegen spelen, hetgeen jammerlijk vaak beloond wordt. Wanneer het voetballend niet lukt, kan de lange bal er altijd nog in gepompt worden - de Argentijnen raken daar danig van in de war. In dat geval is het de vraag of de Wout Weghorst van de Balkan opstaat. Voetbaltechnisch doet Kroatië niet onder voor La Albiceleste. Durf jij hierop te wedden, met odds van 5.00?

Twee penaltykillers

De penalty's van Steven Berghuis en Virgil van Dijk werden niet eens zo heel slecht ingeschoten, maar keeper Martínez heerste op de doellijn. Net zoals eerder op de dag Dominik Livaković, die de Brazilianen tot wanhoop dreef. Er is een reële kans dat ook de halve finale in pingels uitmondt, en dan is het de vraag welke penaltykiller beslissend gaat zijn.

Hopen op goede scheidsrechter

Maar laten we vooral niet vergeten dat Argentinië geen misselijke ploeg is. Je haalt niet zomaar de halve finale, zeker niet nadat je in de openingswedstrijd een knauw oploopt tegen een voetbaldwerg. Verder moet aangestipt worden dat het Argentinië was dat een slordige driekwart van de wedstrijd voetbalde, en Oranje dat vooral tegenhield. In minuut 101 de 2-2 maken was fortuinlijk, hoe vaak er ook geroepen wordt dat iets afdwingen in blessuretijd 'ook een kwaliteit' is. De Kroatische bondscoach Zltako Dalic heeft zaterdag in ieder geval al aangekondigd dat Messi geen ruimte gaat krijgen. Deze werd overigens opzichtig gematst toen hij een handsbal maakte, wat bij een teamgenoot kort daarvoor met geel bestraft werd. Het is dus hopen dat de FIFA een arbiter aanstelt die zich niet laat paaien. Danny Makkelie wellicht? Of Stéphanie Frappart?

ODDS QATAR VS ECUADOR Toon meer
Verwante artikelen Toon meer