Artikelen  

MATCH PREVIEW

Halve finale 14/12: Frankrijk - Marokko

Ook de Engelsen kregen het niet voor elkaar om de doordenderende voetbalmachine van Didier Deschamps een halt toe te roepen. Enkele uren eerder verraste Marokko andermaal door de Portugezen van zich af te houden. Woensdag 14 december kent een mateloos interessant WK-affiche: voor het eerst in de geschiedenis van het WK staat er een Afrikaans/Arabisch land in de halve finale, en wel tegen wereldkampioen Frankrijk.

20.00 uur Frankrijk-Marokko (Al Bayt Stadium)

Kunnen de moegestreden Leeuwen van de Atlas zich in drie dagen tijd herstellen voor een nieuwe sensatie? Zet je daarop in bij Jack's, dan win je liefst 7.50x je inzet terug. De Fransen zijn de favoriet met odds van 1.58, een gelijkspel is goed voor 3.90x je ingezette bedrag. Denk eraan dat je ook op twee uitkomsten kunt speculeren met de dubbele weddenschap, bijvoorbeeld gelijkspel én winst voor Frankrijk. Voor deze wedstrijd hebben we bovendien maar liefst 10 Jack's Specials klaarstaan met verhoogde noteringen. Zet bijvoorbeeld in op een doelpunt door één van de topscorers of het aantal doelpunten in de 2e helft.

Bewonderenswaardig Frankrijk

In Frankrijk zijn ze geheel terecht vol zelfvertrouwen. De regerend wereldkampioen toont zich vrijwel onverslaanbaar, de bananenschil tegen Tunesië uitgezonderd. Het lijkt soms alsof Frankrijk alleen aanvalt als het strikt noodzakelijk is, zoals Real Madrid. Staat het gelijk, dan wordt er een paar keer gas gegeven en kan de opponent opnieuw - vaak tevergeefs - een gaatje zoeken in het bewonderenswaardig onneembare bastion. Dat frustreert. En zoals het in de media gaat, gaat het ook op het veld: er is veel aandacht voor Kylian Mbappé, maar dan zijn er altijd nog de streken van de 36 jaar oude vos Olivier Giroud (AC Milan). Hij velde de Three Lions met een kopbal, ietwat geholpen door Harry Maguire.

Frans catenaccio: overwicht tegenstander is schone schijn

Zijn Les Bleus al echt op de proef gesteld? Ja en nee. De eerste serieuze tegenstanders waren Polen en Engeland en vooral tijdens de kwartfinale leek er even sprake van vertwijfeling. Na de verzilverde pingel van Harry Kane waren het de Engelsen die domineerden en werd er afgevraagd wanneer zij de leiding zouden nemen. Het Franse catenaccio is er echter tot in de puntjes ingeslepen, zodat het overwicht van de tegenstander schone schijn is. Je vermoedt dat Frankrijk er ook nog wel een bal ingeprikt zou hebben als Kane zijn tweede penalty had benut. Veel uitgespeelde kansen kregen de Britten namelijk niet. En áls de Fransen aanvallen, wordt het altijd gevaarlijk. Achraf Hakimi versus PSG-collega Mbappé, dat worden mooie duels vanavond.

Gepokt en gemazeld Marokko

De enige manier om de Fransen af te stoppen is met de eigen wapens, en daarom zullen ze nagelbijtend gezien hebben hoe Marokko datzelfde catenaccio succesvol in de praktijk brengt. De formatie onder leiding van Romain Saïss (Wolverhampton) is eigenlijk al tijdens elke wedstrijd getest en kwam daar glansrijk uit. Het ontketende Canada bleek al zware kost (1-2), er was een doelpuntloze remise tegen andere halve finalist Kroatië en daarna was België (0-2) het kind van de rekening in deze loodzware poule. Vervolgens haalden Spanje en Portugal bakzeil. De Marokkanen zijn dus gepokt en gemazeld in dit toernooi.

Smaakmaker blijkt verdedigingsmachine

Voorafgaand aan dit WK werd Marokko veelal getipt als smaakmaker en de Nederlandse ogen waren gericht op Hakim Ziyech. Hij scoorde tot nu toe eenmaal, en stelt zichzelf verder in dienst van de tactiek, die steeds verdedigender werd. Wat onze eigen bondscoach niet voor elkaar kreeg met Oranje, flikte de Frans-Marokkaanse oefenmeester Walid Regragui wel. Niet het verwachte aanvalsspel dus, maar collectief tegenhouden. Daarin lijkt weinig plek voor frivoliteiten. Hoe ze het doen, doen ze het en dat is razend knap. Zeker met spelers van clubs als Bari, Fiorentina, Sevilla en Angers. Rechtsback Hakimi (PSG) en Ziyech (nu nog Chelsea) zijn de duurste spelers in de selectie.

Wie gaat er aanvallen?

Welke ploeg verlaat als eerste zijn defensieve stellingen? Een 0-0 met verlenging en penalty's ligt op de loer, met twee vergelijkbare tactieken. De meeste voetbalfans zijn op de hand van de underdog, zeker in Nederland waar een aantal spelers opgroeide. En strandende voetbalreuzen vinden we altijd leuk. Gezien de namen waarover de Fransen beschikken en hun status als wereldkampioen ligt de bal bij hun: zij moeten, de Marokkanen mogen. Dat maakt deze wedstrijd zo boeiend. Voor het eerst dit toernooi komt Frankrijk een tegenstander tegen die écht onverzettelijk is. Alsof ze een spiegel wordt voorgehouden.

Jack's Pot: test je voetbalkennis in acht vragen

Jack's organiseert tijdens elke WK-speeldag een prijsvraag waarmee je geldprijzen tot maar liefst € 25.000 in de wacht kunt slepen met je voetbalkennis.  Kijk hier voor meer informatie, beantwoord de acht vragen en wie weet win je een leuk bedrag!

ODDS QATAR VS ECUADOR Toon meer
Verwante artikelen Toon meer