Artikelen  

MATCH PREVIEW

Troostfinale 17/12: Wie pakt het welverdiende brons?

Helaas voor Kroatische en Marokkaanse voetbalfans en de vele gewonnen zieltjes uit andere landen: geen finale maar een troostfinale om het WK-brons. In de eerdere ontmoeting in de groepsfase gaven beide ploegen geen duimbreed toe (0-0). Zaterdagmiddag treffen ze elkaar opnieuw. Waar zet jij op in? Check zeker onze troostfinale promotie, want jouw weddenschap kan je een Free Bet opleveren. 

16.00 uur Kroatië-Marokko (Khalifa International Stadium)

De odds vertalen zich in een gevalletje fifty-fifty, waarbij een gelijkspel het meest lucratief lijkt. Daarmee win je 3.50x je inzet terug. Licht favoriet is Kroatië met odds van 2.38 tegenover de 3.15 van Marokko. Denk dus aan de dubbele weddenschap, maar zet ook in op je voetbalkennis. Daarover gesproken: je hebt nog twee kansen om liefst € 25.000 te winnen in het kader van Jack's Pot: een voetbalprijsvraag die uit acht vragen bestaat. Heb jij een gedegen kijk op het spelletje?

Kroatië licht favoriet, ook door eerdere toernooien

Kroatië heeft in relatief korte tijd driemaal geïmponeerd op WK's. Het land was er in 1998 voor het eerst bij en eindigde prompt als derde. In 2018 verloren de Vatreni zelfs de finale. Ook tijdens dat toernooi wisten steeds meer neutrale voetballiefhebbers het klassieke rood-wit geblokte shirt en vooral het vertoonde spel te waarderen. Zeker in Nederland - Oranje was niet geplaatst - was de ploeg onderwerp van gesprek in kroegen en kantines, naast kopieerapparaten en op de Cruyff Courts.

Fascinerend: de 'eenzame sterren'

Elke voetballiefhebber weet nog wel hoe hij, voorafgaand aan een potje straatvoetbal, riep welke speler hij die middag was. "Ik ben Marco van Basten!" was eind jaren '80 een veelgehoorde kreet. Maar ook namen van zogenaamde eenzame sterren waren en zijn populair. De smaakmakers van grote clubs, maar wiens afkomst minder perspectief biedt op WK-succes. Robert Lewandowksi is er zo één, waar dat in vroeger tijden zijn landgenoot Zbigniew Boniek (o.a. Juventus) was. Anno 2022 willen kleine voetballertjes Luka Modrić zijn. Al hebben keeper Dominik Livaković en Joško Gvardiol eveneens indruk gemaakt op de jeugd, de 37-jarige spelverdeler pik je er makkelijk uit. Hij speelt zoals wij Nederlanders hopen dat Frenkie de Jong het ooit gaat doen.

Marokkaanse grinta

Bij Marokko ligt dat anders: daar is het niet een enkele spil, maar een hecht collectief dat de tongen losmaakt. De kleine clubs waar deze spelers nu actief zijn, horen de buidels van de Europese grootmachten al rinkelen. Stuk voor stuk mannen die voor elkaar, hun coach, hun land én hun continent door het vuur gaan en vuile meters maken. Amrabat is opgebloeid, Ziyech (op een zijspoor bij Chelsea) was weer zijn eigen sierlijke zelf, keeper Yassine Bounou verrichtte opvallend mooie saves en Azzedine Ounahi dartelde over het middenveld. Ze tonen zowel grinta als voetballend en tactisch vermogen. De toegenomen belangstelling is logisch.

(Geen) fantasie prikkelende finale

Terugkijkend op dit WK en intussen scrollend door de commentaren op voetbalfora, kunnen we concluderen dat de troostfinale wordt gespeeld door twee ploegen die een hoge gunfactor hebben. Ze zijn net niet opgewassen tegen het bewonderenswaardig zakelijke voetbal van Frankrijk en Argentinië, maar oogsten minstens zo veel lof. Er werd even stiekem als fanatiek op een verrassing gehoopt, op wederom een WK-finale tussen Les Bleus en Kroatië en dus kans op revanche voor Modrić. Of juist een nooit eerder vertoonde eindstrijd die de fantasie prikkelde: de Marokkaanse muur versus Messi, waarbij de uitslag niet eens zo veel uit zou maken. Het heeft niet zo mogen zijn.

Geen afmaker in de zestien

Het is moeilijk om je op te laden voor de strijd om brons, nadat je in het zicht van de haven bent gestrand. Het energie slurpende spel van de Leeuwen van de Atlas zorgde voor veel uitvallers door kramp en blessures. De bookmakers van Jack's verwachten mede daarom een overwicht voor de vernuftige Kroaten. Nu beide teams echter ingespeeld zijn en we woensdagavond gezien hebben dat ook Marokko heerlijk kan combineren, is het allemaal moeilijk te voorspellen. Bovendien speelt beide ploegen hetzelfde euvel parten: ze hebben geen afmaker in de zestien. Wat als Kroatië een Harry Kane had, of Marokko over pakweg Wout Weghorst beschikte?

Kroatië en Marokko verdienen beide de publieksprijs

Een wonder is uitgebleven, maar soms gaat het om het spel en niet om de onbereikbaar gebleken knikkers. Wat hebben we genoten van deze dappere ploegen, en hoewel ze er zelf anders over denken, zien veel andere fans het liefst beide teams bekroond worden. Dat kan niet, er kan er maar één derde worden. De niet bestaande publieksprijs gaat in gedachten naar de nummer vier, die eveneens met opgeheven hoofd het strijdtoneel kan verlaten. Marokko en Kroatië: bedankt voor het opschudden van de kussens in de voetbalwereld, we verheugen ons op een mooie troostfinale.

ODDS QATAR VS ECUADOR Toon meer
Verwante artikelen Toon meer