Artikelen  

MATCH PREVIEW

18/12: Grande Finale tussen twee winst-machines

Ze zijn de twee sterkste voetballanden van 2022: Argentinië en Frankrijk. Geen twijfel over mogelijk. Dappere pogingen van gewaardeerde outsiders ten spijt, zijn het twee absolute winst-machines die het affiche van deze Grande Finale sieren. Prolongeren Les Bleus hun wereldtitel, of plaatst Messi de kroon op zijn imposante carrière? Om 16.00 uur gaan we er eens uitgebreid voor zitten.

16.00 Argentinië-Frankrijk (Lusail Iconic Stadium)

Wat zeggen de bookmakers van Jack's? De winstkansen zijn bijna gelijk aan elkaar! De odds voor winst van de Argentijnen zijn 2.80, tegenover 2.95 voor een Franse zege. Met een gelijkspel na negentig minuten kun je 3.05x je inzet winnen. Zet jij in op je favoriete land met onze promotie, kies je voor een mooie Jack's Special of navigeer je puur op je voetbalkennis? Doe dat tevens bij de laatste editie van Jack's Pot, waarmee je geldprijzen tot wel € 25.000 kunt winnen!

Vier pingels

Wat een cijfers voor de statistiekentijgers. Argentinië scoorde tijdens dit WK steeds als eerste en maakte in totaal 12 goals. De Fransen scoorden één keer meer, maar keken al tweemaal tegen een achterstand aan (tegen Australië en Tunesië). Van de laatste drie onderlinge WK-ontmoetingen wonnen de Argentijnen er twee en Frankrijk eenmaal, met een doelsaldo van 6-5 voor Messi & co. Wat topscorers betreft staat het gelijk: Messi en Mbappé scoorden vijfmaal en Giroud en Álvarez allebei vier keer. Messi mocht daarbij vier pingels verzilveren, waarvan drie op zijn minst omstreden. Nog een opmerkelijk feitje: Messi en Mbappé (glim)lachten tot nu toe beide niet tijdens het juichen.
 
Denk je dat zowel Messi als Mbappé gaan scoren vandaag? Dan pak jij 9.25x je inzet terug dankzij onze special

Effectieve sluwe vossen

Afgaand op de cijfers valt er dus geen queso dan wel fromage van te maken. Beide ploegen hanteren een spelletje waarbij vooral de term 'effectief' steevast valt. Zou good old Evert Ten Napel het commentaar nog verzorgen, dan zou hij het over 'die dekselse' Messi hebben, of over 'sluwe vos' Giroud, die als het welbekende 'duveltje uit een doosje' doelpunten kunnen maken. Zowel Frankrijk als La Albiceleste spelen het voetbal uit de stoutste, niet uitgekomen dromen van Louis van Gaal. De tegenstander niks gunnen en pas echt gas geven als dat strikt noodzakelijk is. Het resultaat is heilig.

'Frankrijk speelt geen voetbal, het wint voetbalwedstrijden'

Vooral over Frankrijk hoor je vaak dat 'je met dit soort spelers veel attractiever voetbal kunt spelen'. Het argument is dat de aanvallen en doelpunten meestal oogstrelend zijn. Uitgaand van de Hollandse School willen analytici dat het liefst anderhalf uur lang zien, maar bondscoach Didier Deschamps vindt dat waarschijnlijk niet reëel en ook niet nodig. In de halve finale tegen Marokko kwamen beide doelpunten overigens voort uit een klutssituatie. De oplettende kijker zag de van richting veranderde dus onbedoelde assist van Mbappé. Maar die doelpunten tellen ook. De meest heldere analyse kwam van Süleyman Öztürk: 'Frankrijk speelt geen voetbal, het wint voetbalwedstrijden'. Linksom dan wel rechtsom.

Plan B

Ook Argentinië zag zijn overwinningen tot stand komen met een tactiek die de handen weliswaar niet op elkaar krijgt, maar die ze net als de Fransen wel bracht tot waar ze nu staan. Een duwtje in de rug was zo nu en dan wel nodig voor een vrijuit voetballende Vlo. Met een comfortabele 2-0 voorsprong kregen we veel moois te zien, zo bleek tegen de onmachtige Kroaten in de halve finale. Eerst was er de dubieuze pingel, daarna de klutsgoal uit een counter. Pas toen zagen we de ware Messi met een onnavolgbare solo en assist op de 3-0. De Kroaten wisten ook dit een kansloze expeditie was en wierpen de handdoek: Luka Modrić kreeg een applauswissel waaraan fans van beide teams gehoor gaven. Of de Fransen wel een antwoord hebben op een achterstand, is de vraag. Andersom geldt: wat is het plan B van de Argentijnen?

Vrijwel identieke spelopvattingen

De neutrale fan hoopt op een knotsgek scoreverloop, een Britse pot die op en neer golft en waarin steeds een team achter de gelijkmaker aan moet. Deze wedstrijd wordt anders dan alle andere tijdens dit WK. Omdat het de finale is, waar andere wetten gelden en andere krachten loskomen. Maar ook omdat de spelopvattingen vrijwel identiek zijn. Een bastion van een verdediging neerzetten - vanuit de organisatie spelen noemen we dat - en gedoseerd aanvallen. Wetende dat het bloed soms kruipt waar het niet gaan kan, want spelmakers zijn niet altijd geneigd zich aan de opgelegde tactiek te houden. Zij gaan misschien juist in een finale hun gang. Dit is immers het hoogst denkbare podium en hoewel strafschoppen ook een route naar de top bieden, is een glansrijke overwinning het gedroomde doel.

ODDS QATAR VS ECUADOR Toon meer
Verwante artikelen Toon meer