Artikelen  

MATCH PREVIEW

Speeldag 6: meer duidelijkheid in groepen A en B

Op de zesde speeldag, het is alweer bijna weekend, wordt misschien duidelijker wie uit groep B zich wellicht met Nederland mag meten in de volgende ronde. Twee kanshebbers daarvoor zijn Wales en de Verenigde Staten. Die laatste ploeg maakt zich op voor de clash met Engeland, terwijl Oranje Ecuador ontmoet.

11.00 uur Wales-Iran (Ahmad bin Ali Stadium)

De Perzische Leeuwen willen zich revancheren voor de oorwassing (6-2) van het ontketende Engeland, terwijl The Dragons wellicht vermoeden dat de achtste finale te halen valt. Hoe hangen de winstkansen erbij? Een rake weddenschap op Iran (odds: 4.30) is interessant, want waar Saoedi-Arabië favoriet Argentinië kan verslaan is alles mogelijk. 2.08x je inzet verdien je terug met winst voor de Welshmen, waar een gelijkspel goed is voor 3.20x je inzet.

Draken versus leeuwen: doelpuntenproductie

Dat laatste is boeiend in deze eat or be eaten-wedstrijd van draken versus leeuwen, omdat Wales pas na enkele omzettingen begon te draaien tegen de Amerikanen. Een verzilverde pingel van Gareth Bale was nodig om een punt voor de poorten van de hel weg te slepen - een magere productie voor een draak, die wel wat vuur gewend is. Die twee doelpunten van Iran zullen niet helpen qua doelsaldo, maar als de Iraniërs hun doel verdedigen als de leeuwen die ze genoemd worden, is er de wetenschap dat ze in ieder geval het net kunnen vinden.

14.00 uur Qatar-Senegal (Al Thumama Stadium)

Senegal maakte van deze twee ploegen de beste indruk, Oranje had het heel moeilijk met het fysieke spel en de snelle aanvallers. Als die laatsten voor deze ontmoeting hun vizier op scherp zetten, blijft er zicht op een langer verblijf in Qatar, en is het gastland uitgeschakeld. De bookmakers van Jack's komen uit op deze odds: je verdient 6.10x je inzet voor een Qatarese opleving, 3.75x voor een gelijkspel en 1.67x voor een logisch geachte Senegalese zege.

Qatar: zwakste team ooit op een WK?

Dat de odds naar Senegalese kant uitslaan, zegt veel of alles over de kwaliteiten van Qatar. Met de dubieuze primeur van eerste verliezende gastland is men niet blij, net als met de opiniemakers die zout in de wond strooien: "Een van de zwakste - zo niet hét zwakste - team ooit op een WK”, en "Ze zijn vergeten een keeper op te leiden", is er bijvoorbeeld over ze gezegd.

17.00 uur Nederland-Ecuador (Khalifa International Stadium)

Het gevoel bij Ecuador is goed, Nederland kijkt daarentegen met gemengde gevoelens terug op de opening tegen Senegal. Gewonnen van de Afrikaanse kampioen, dat wel, en debutant Andries Noppert hield zijn hoofd koel en het doel schoon. Maar van goedlopende combinaties laat staan oogstrelend Hollandse Schoolvoetbal was geen sprake. We zien het terug in de odds, die Ecuador met 4.90 nog een reële kans op een overwinning geven. Als Oranje wint, is de odd slechts 1.84. Bij een gelijkspel (3.60) moet Nederland vrezen voor Engeland als tegenstander.

Graag minder foutjes Frenkie, tweede test Noppert

Een voetballer is geen muzikant, maar net als bij het uitkomen van een succesvol debuutalbum is het de kunst om dat niveau vast te houden. De Ecuadorianen hebben de smaak te pakken gekregen en ook gezien dat Nederland achterin te veel weggeeft. Die gaan Noppert dus ongetwijfeld testen en hopen op wat schoonheidsfoutjes van Frenkie de Jong. De spelmaker wisselde in de eerste wedstrijd zijn handelsmerk (wegdraaien en al dribbelend ruimte creëren) af met een aantal onbegrijpelijke ziekenhuisballen waar effectieve teams wel raad mee weten. Zeker een speler als Enner Valencia. Het devies voor Louis: Frenkie op scherp zetten en extra rugdekking regelen.

20.00 uur Engeland-Verenigde Staten (Al Bayt Stadium)

Kraker, cultuurclash, Atlantische Oceaan-derby: je kunt allerlei etiketten op deze wedstrijd plakken. Net als vroeger tussen Nederland en Duitsland is er de nodige animositeit tussen The Yanks en Three Lions. Mooi affiche! Met een weddenschap op Engeland zet je in op 1.62x je inzet, terwijl een stunt van de Verenigde Staten 6.10x je inzet terug in het laatje brengt. Voor een gelijkspel gelden odds van 4.10.

Tegen wie mag Nederland straks misschien aantreden?

Overigens zouden we door al die bijnamen van Groep Beestenboel (of Beestenpoule) kunnen spreken, maar dat terzijde. Normaal gesproken worden Engeland en Nederland eerste in hun poule, en kan Oranje zich richten op Wales of de Verenigde Staten. Die gedachte is kracht bijgezet door het sterke optreden van Engeland tegen Iran. Maar tijdens een clash als deze gelden andere wetten. De contouren van de achtste finales worden vanaf vandaag hoe dan ook zichtbaar. Hoe zou jij jouw WK poule invullen?

ODDS QATAR VS ECUADOR Toon meer
Verwante artikelen Toon meer