Artikelen  

MATCH PREVIEW

Speeldag 8: sleutelwedstrijden en krakers in de sterke groepen E en F

In de groepen E en F neemt de spanning toe. Canada maakte een verrassend sterke indruk, hun 1-0 nederlaag tegen België mag zelfs een klein wonder heten. Japan slechtte - niet eens onterecht - de Duitse stellingen. Op speeldag 8 zien we twee absolute krakers en twee aantrekkelijke sleutelwedstrijden op het menu staan.

11.00 uur Japan-Costa Rica (Ahmad bin Ali Stadium)

De winstkansen voor Costa Rica lagen voorafgaand aan de veegpartij tegen de Spanjaarden hoger, maar zijn gekelderd omdat Japan de Duitsers versloeg met 1-2. Vandaar dat de daredevils die op een wederopstanding van de Midden-Amerikanen inzetten, liefst 9.00 keer hun inzet terugwinnen. Wint Japan, dan gelden odds van 1.43, waar een geslaagde weddenschap op een gelijkspel goed is voor 4.60.

Revanchegevoelens versus zelfvertrouwen

Los Ticos versus Samurai Blue wordt een boeiend potje, want wat weegt zwaarder: revanchegevoelens bij de Costa Ricanen of het toegenomen zelfvertrouwen bij de Japanners? Een andere vraag die opborrelt: stegen de Spanjaarden tegen Costa Rica niet heel erg boven zichzelf uit, waar de Duitsers al een tijdje aan kwaliteit inboeten? We zouden bijna zeggen, kijk beide wedstrijden nog eens terug voordat je inzet. Een dubbele weddenschap (gelijkspel óf winst voor een bepaalde ploeg) is in ieder geval een optie.

14.00 uur België-Marokko (Al Thumama Stadium)

Ook bij de kraker België-Marokko zijn de odds veranderd, met name met het oog op de tegenvallende prestatie van de Rode Duivels tegen Canada. Bij die laatste ploeg ontbrak de finesse die de Marokkanen wel hebben. Vandaar dat de odds voor winst van Hakim Ziyech en zijn mannen gezakt zijn naar 3.95, en voor een zege van Eden Hazard & Co is gestegen: 2.06. Ook de kans op gelijkspel is toegenomen: 3.50. Welk team als eerste scoort, is eveneens een interessante weddenschap.

Smeuïge kraker tussen twee 'voetballende' ploegen

België viel tegen, of zelfs door de mand tijdens het treffen met Canada. Of is die ploeg gewoon écht zo goed en onvermoeibaar als we op 23 november zagen? Van een gelijkspel of nederlaag had niemand raar opgekeken, want België kon zich maar niet onder de druk uitspelen. De Bruyne maakte steeds de verkeerde keuzes, Vertonghen en Alderweireld moesten alle zeilen bijzetten en een goedlopende aanval hebben we niet gezien, afgezien van de goal van Batshuayi. Marokko nam op zijn beurt uiteindelijk genoegen met de brilstand tegen de gelijkwaardigde tegenstander Kroatië. Bondscoach Walid Regragui was er niet blij mee: "We waren te lief". Idealiter wordt dit een kraker van hoog niveau, omdat beide ploegen willen voetballen.

17.00 uur Kroatië-Canada (Khalifa International Stadium)

En zo wordt Kroatië-Canada net zo'n sleutelwedstrijd in de sterke poule F. Er vanuit gaande dat Canada net zo'n pot als tegen België op de mat legt, mag de ploeg van Zlatko Dalić zich voorbereiden op een wervelwind van constante pressing, sensationele intercepties en razendsnelle aanvallen. Die wetenschap resulteert in deze odds: 2.18 voor winst van Kroatië, 3.35 voor gelijkspel en 3.75 als de Canadezen hun tomeloze energie in de nodige goals voor een overwinning omzetten.

Beste papieren in Kroatische handen ondanks verrassende indruk Canada

Het is fascinerend om die veranderende odds tijdens het WK in de gaten te houden. De bookmakers berekenen de winstkansen mede aan de hand van het vertoonde spel in recente wedstrijden. Zo zie je het aanzien van ploegen toenemen bij een hoge doelpuntenproductie en kelderen als deze onverwacht het schip in gaan (zie ook Argentinië). Daar baseer je vervolgens je inzet op. Canada zal zich niet ingraven tegen Kroatië, dat nog steeds de beste papieren heeft.

20.00 uur Spanje-Duitsland (Al Bayt Stadium)

Dan het hoofdmenu van deze dag, een klassiek affiche met daarop La Selección versus Die Mannschaft. Wederom een team dat blaakt van het zelfvertrouwen tegen een getergde ploeg die uit is op eerherstel. Spanje is favoriet (odds: 2.35) tegen het zwalkende Duitsland (3.05). Een (dubbele) weddenschap op een gelijkspel (3.60) is niet eens zo'n heel gek idee.

Topwedstrijd als medicijn voor de zwalkende Duitsers?

De media in Duitsland slaan alarm: de verdediging 'oogt wankel' en zit 'vol gaten', wist BILD te melden. En natuurlijk is er het gegniffel van fans die weinig op hebben met voetbalgrootmachten. Ze veerden op bij de brutale voorsprong van Australië tegen de Fransen. Ze wreven in de handen bij de afgang van Argentinië en in menig voetbal-appgroep zal het Duitse debacle tegen Japan met hoongelach doorgenomen zijn. Dat moet op de een of andere manier motiverend werken voor de mannen van Hansi Flick. Geen beter medicijn dan een topwedstrijd, zeggen sommige kenners. Al lijkt dit misschien meer op een paardenmiddel.

ODDS QATAR VS ECUADOR Toon meer
Verwante artikelen Toon meer