Artikelen  

MATCH PREVIEW

Speeldag 11: noten kraken in groep C en D

Mateloos spannend is het in groep C, terwijl het in groep D vooral de vraag is wie zich naast Frankrijk op de achtste finales mag verheugen. Er gaan harde noten gekraakt worden, want veel fans zien in het oog springende spelers - bijvoorbeeld van hun favoriete Eredivisieploeg - afhaken. Hoe houden de Mexicanen zich bijvoorbeeld tegen Argentinië-beul Saudi-Arabië?

16.00 uur Australië-Denemarken (Al Janoub Stadium)

Het is voor de neutrale kijker moeilijk kiezen tussen Denemarken en Australië, twee teams met een hoge gunfactor. Vooral de Denen vanwege hun aloude connectie met de Eredivisie, maar de tomeloze inzet van de Aussies oogst eveneens waardering. Het wordt vernuft tegen strijdlust, met vernuft als favoriet volgens de bookmakers. Ruim zelfs, want met een geslaagde weddenschap op een Australische zege win je 7.50x je inzet, terwijl Deense winst goed is voor odds van 1.54. Gelijkspel brengt 4.20x je inzet in het laatje.

Weinig doelpuntrijke groep D

Die winstkansen verschillen dus nogal, maar zijn mede gebaseerd op uitslagen uit het verleden. Australië won van groepshekkensluiter Tunesië, een elftal waar de Denen zich op stukbeten (0-0). Bovendien wordt er in deze groep weinig gescoord; de gemiddelde productie van 2,25 goals per wedstrijd is vooral te danken aan de Fransen die tweederde hiervan voor hun rekening namen. Tijdens dit WK staat sowieso vaak de brilstand na negentig minuten nog op het scorebord. Daar schiet Denemarken weinig mee op, down under wordt er waarschijnlijk voor getekend.

16.00 uur Tunesië-Frankrijk (Education City Stadium)

Althans: ervan uitgaande dat de Fransen geen pret-opstelling de wei insturen omdat de confrontatie met Tunesië er voor Les Bleus een om des keizers baard is. Dat geldt niet voor de voormalige Franse kolonie, die nog kans maakt op de achtste finales. Winnen zij, dan is dat ook voor de voetbalwedder een sensatie met odds van 7.50. Die hadden hoger kunnen liggen, ware het niet dat de bookmakers inspelen op die laatste strohalm. De odds voor een gelijkspel zijn 4.25, Franse winst is vanzelfsprekend niet zo heel opwindend met odds van 1.52.

Wilskracht versus 'adel verplicht'

Tunesië verloor van Australië en hield Denemarken op een bloedeloos gelijkspel. Omdat Kylian Mbappé, Antoine Griezmann en Adrien Rabiot net even andere koek is dan de selectie van de Noord-Afrikanen - van bijna de helft van die spelers moet nog een Wikipedia-pagina aangemaakt worden - ligt een ruime overwinning voor de hand. Maar wie naar Duitsland-Japan of Argentinië-Saoedi-Arabië heeft gekeken, weet dat wilskracht versus 'adel verplicht' wel eens verrassend kan uitpakken.

20.00 uur Saudi-Arabië-Mexico (Lusail Iconic Stadium)

Ga er maar eens goed voor zitten, de opwindende ontknoping in groep C waar Saoedi-Arabië met een beetje fantasie nog als winnaar uit de strijd kan komen. Dan moet het sowieso afrekenen met de ongetwijfeld tot op het bot gemotiveerde Mexicanen, die tegen Polen met een remise openden en vervolgens te maken kregen met de heropgeleefde Lionel Messi. Toch zijn Los Tricolores favoriet, ook volgens Jack's: je wint immers maar 1.76x je inzet als je speculeert op een Mexicaanse zege. Wedden op een gelijkspel (4.00) of Saoedische winst (4.80) is wat dat betreft spannender.

Mexico moet het nu wel bewijzen

Afgezien van alle berekeningen vooraf is Mexico een ploeg met een schat aan toernooi-ervaring. Andres Guardado (ex-PSV) heeft al ruim 180 interlands achter zijn naam staan, en zeker in zo'n poulefinale komen de combinatie van routine, prima spel en ongelimiteerde vechtlust van pas. Na gelijkwaardige tegenstander Polen en de confrontatie met grotere broer Argentinië wordt het de hoogste tijd om tegen Saoedi-Arabië te bewijzen waarom Mexico altijd weer als dark horse getipt wordt. Of gaan onze vrienden uit de Eredivisie alsnog kopje onder?

20.00 uur Polen-Argentinië (Stadium 974)

Minstens zo'n opwindend potje wordt Polen-Argentinië, want laten we niet vergeten wie groep C tot 20.00 uur aanvoert: de wit-roden. Hun winstkansen zijn laag (8.00) tegen die van de Argentijnen (1.52), gelijkspel is goed voor een uitbetaling van 4.10x je inzet. Maar de andere twee teams wisten doelman Wojciech Szczęsny - probeer die naam maar eens uit te spreken met je mond vol borrelnootjes - nog niet te passeren. Aan de andere kant was Argentinië-Mexico bepaald geen walk-over.

Kan Frankrijk Messi & Co ontwijken?

De nummers een en twee van groepen C en D ontmoeten elkaar kruislings in de volgende ronde, waar een favoriet voor de wereldtitel gaat afhaken als Frankrijk en Argentinië elkaar tegenkomen (voor Frankrijk wellicht nog een reden om de wedstrijd tegen Tunesië niet serieus te nemen). Voordat het zover is, wordt Polen-Argentinië een clash tussen een aantal prachtige spelers, in een groep waarin nog niets beslist is.

ODDS QATAR VS ECUADOR Toon meer
Verwante artikelen Toon meer