Artikelen  

MATCH PREVIEW

Speeldag 17 (06/12): dubbele aanval op het Iberisch Schiereiland

Spanje en Portugal zijn de favorieten op deze vierde achtste finale-dag. De bewoners van het Iberisch Schiereiland mogen het opnemen tegen eeuwige dark horse Marokko en het (verrassend?) ijzersterke Zwitserland. Twee heerlijke potten voetbal in een fase waarin lage odds voor de favorieten geen enkele garantie geven, wetende dat de groepsfase op dit WK al een bezienswaardigheid op zich was. Bovendien wordt live wedden wat overzichtelijker, nu we niet langer op een tweede scherm hoeven te koekeloeren.

16.00 uur Marokko-Spanje (Education City Stadium)

Veel fans van voetballende ploegen kijken uit naar dit potje, dat we bij dezen tot de Straat van Gibraltar-derby dopen. Aan weerskanten van deze belangrijke zeepassage houden de Spanjaarden en Marokkanen er dezelfde voetbalfilosofie op na: de aanval is de beste verdediging. De mannen van Luis Enrique gleden uit over bananenschil en verrassende groepswinnaar Japan, maar harkten tegen Duitsland en Costa Rica genoeg punten bij elkaar om runner-up te worden. Marokko won overtuigend van België en Canada en moest zijn gelijke erkennen in Kroatië. De Leeuwen van de Atlas draaiden warm in een achteraf minstens zo zware poule.

Odds voor Marokko-Spanje: dubbele weddenschap is aantrekkelijk

Wat doet dit met de odds? Die slaan door richting Spanje, waarop een succesvolle weddenschap 1.55x je inzet terugbrengt, tegen liefst 7.00x bij Marokkaanse winst. Gokken op een gelijkspel (reguliere speeltijd) is ook in de knock-outfase mogelijk en heeft odds van 4.20. Omdat dit WK onvoorspelbaarder is dan ooit, is het wellicht een aardige tip om een dubbele weddenschap (winst van een bepaalde ploeg gecombineerd met een gelijkspel) aan te gaan.

Ex-Eredivisiespelers in de kijker

Bij outsiders zoals Marokko, met veel spelers die niet bij de allergrootste clubs ter wereld spelen, zijn interessante ontwikkelingen gaande. Zoals de transferwaarde, die per goede wedstrijd stijgt. Dan denken met name Ajax-fans aan Hakim Ziyech, die veelvuldig in verband wordt gebracht met een terugkeer in Amsterdam. Hij heeft zijn visitekaartje afgegeven en clubs die de Tovenaar uit Dronten in willen lijven, zullen de buidel moeten trekken omdat ook zijn broodheer Chelsea het WK volgt. Andere ex-Eredivisieklanten lieten zich eveneens zien: Zakaria Aboukhlal (ooit AZ, nu Toulouse) en Sofyan Amrabat (voorheen FC Utrecht en Feyenoord, nu Fiorentina) komen straks wellicht in aanmerking voor een lucratieve overstap. Zeker als Spanje zich verslikt in dit hechte collectief.

20.00 uur Portugal-Zwitserland (Lusail Iconic Stadium)

Voorafgaand aan het WK hadden weinigen gedacht dat we onszelf deze vraag zouden stellen: welk team is opgewassen tegen Zwitserland? Brazilië beet zich nog net niet stuk op de machine van Murat Yakin, Servië en Kameroen haalden bakzeil. Niet zozeer de uitslagen maken de Schweizer Nati echter tot een fenomeen. Wie de wedstrijden terugkijkt raakt gefascineerd door de ijzersterke tactiek, met kriskras door elkaar lopende aanvallers die elkaar blindelings lijken te vinden. Portugal daarentegen is ook op dit WK zijn grillige zelf: geslepen, maar lang niet ongenaakbaar. Exemplarisch was het bijna-tegendoelpunt in de slotfase tegen Ghana.

Onverstoorbare opmars Zwitserland?

De voetbalwereld is nog niet onverdeeld onder de indruk van de Seleção das Quinas, waar Cristiano Ronaldo nog niet de potten heeft kunnen breken waarover hij fantaseerde. Dat, afgezet tegen het frisse spel van Zwitserland, vertaalt zich in bijzondere odds. Al liggen die van Zwitserland nog steeds hoger: je scoort 1.90x je inzet als Portugal wint, tegen 4.60 bij een onverstoorbare opmars van de Zwitsers. Ook hier is de dubbele weddenschap het overwegen waard, gezien de odds van 3.55 voor gelijkspel. Kijk meteen naar (live) weddenschappen met betrekking tot andere gebeurtenissen op het veld, zoals de eerste goal. Maakt Breel Embolo die, of toch weer die dekselse Bruno Fernandes?

Onbekendere sterren met hoge gunfactor

Na een knotsgekke groepsfase - alleen in de groepen A en B is alles min of meer verlopen zoals van tevoren voorspeld - valt er werkelijk niks zinnigs te zeggen over de achtste finales. Geen enkel doorgestroomd team is onverslaanbaar gebleken, ook favorieten Argentinië, Brazilië en Frankrijk niet. Andere aansprekende ploegen zitten alweer thuis, zoals Duitsland, Uruguay, België en Mexico. Hun supporters, alsmede de neutrale liefhebber, staan nu achter de typische outsiders. Landen die aanvallend spelen, met onbekendere sterren en een hoge gunfactor. Kroatië is er zo één, net als de twee ploegen die vandaag een dubbele aanval doen op het Iberisch Schiereiland: Marokko en Zwitserland. We gaan er eens lekker voor zitten.

ODDS QATAR VS ECUADOR Toon meer
Verwante artikelen Toon meer